2024. június 2. - Kármen, Anita

Tisztul a levegő országszerte

Megszüntette kedden Budapesten a szmogriadót a főpolgármester, mivel jelentősen javultak a légszennyezettségi adatok. A forgalmi és egyéb korlátozások is megszűntek a fővárosban.
2009. január 13. kedd 20:30 - Hírextra
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a keddi időjárás kedvezően befolyásolta a légszennyezettség alakulását, s a következő két napban további javulás várható, mivel az előrejelzés szerint csapadékos és szeles idő éri el Magyarországot.

Lényegesen javult az MTI által korábban megkérdezett városok közül kedden a légszennyezettségi helyzet Székesfehérváron és Nyíregyházán is, meghaladta viszont a riasztási határértéket Sopronban, a tájékoztatási határértéket Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Egerben és Salgótarjánban. (A tájékoztatási határértéknél a szálló por légköri koncentrációja átlépi a 75 mikrogramm/köbmétert, a riasztási határértéknél pedig a 100 mikrogramm/köbmétert)
Nyíregyházán a levegő szennyezettségi koncentrációja a mérések szerint tartósan 50 mikrogram/köbméter alá csökkent, s várhatóan a továbbiakban sem fogja meghaladni a riasztási küszöbértéket - mondta Csisztu Csilla, a nyíregyházi polgármesteri hivatal kommunikációs munkatársa.

A sajtóreferens megjegyezte azt is, hogy szerdától további javulásra számítanak Nyíregyházán, miután a meteorológiai előrejelzés szerint az észak felől érkező hideg levegő beáramlása "kisöpri" a szennyezett levegőt a 120 ezres nagyváros környékéről.

A tájékoztatási határérték alatt maradt a szállópor koncentrációja kedden Székesfehérváron - közölte az MTI érdeklődésére Stettler Zsuzsa, a polgármesteri hivatal szóvivője, .
Sopronban csökkent a levegőben szálló por koncentrációja, de még mindig meghaladja a riasztási határértéket - közölte Kuslics Balázs, az önkormányzat szóvivője.

Elmondta: a jelenlegi légköri viszonyok miatt továbbra is kérik a lakosságot, hogy autóikat lehetőség szerint ne használják, kerüljék a levegőt szennyező anyagokkal történő fűtést és minél kevesebb időt tartózkodjanak szabadban.

Debrecenben kedden ismét elérte, illetve némileg meghaladta a tájékoztatási határértéket a levegő porszennyezettsége - mondta Bán Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet (TIKTVF) levegőtisztaság-mérő egységének szakmai vezetője.

Tájékoztatása szerint hétfőn kitisztult Debrecen levegője, de keddre virradó éjszaka ismét emelkedni kezdett a porkoncentráció.Kedden reggel a szennyezettség már meghaladta a 70 mikrogramm/köbméter értéket, a nap folyamán pedig 80-86 között mozgott, ami azt jelenti, hogy ismét nagyobb a levegőszennyezettség a tájékoztatási határértéknél - tette hozzá.

Szegeden némileg csökkent a levegőben mért szálló por mennyisége, de még mindig meghaladja a tájékoztatási határértéket - közölte Kardos Sándor, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője.

A szakember elmondta, a szálló por koncentrációjának napi átlaga először január 9-én, pénteken haladta meg a riasztási küszöbértéket, a légköbméterenként a 100 mikrogrammos szintet, majd szombaton és vasárnap is ezen érték fölött maradt.

Hétfőn Botka László polgármester döntött arról, hogy a szennyezés csökkentése érdekében péntekig ingyenesen használható a tömegközlekedés a városban. Többek között ennek a lépésnek köszönhetően hétfőn már a riasztási küszöbérték alatt volt a szennyezés mértéke, de még mindig meghaladta a tájékoztatási határértéket - mondta az igazgató.

Bár javult a légszennyezettségi mutató Miskolcon, azonban a városban továbbra sem fújta le az önkormányzat a szmogriadót, amelyet hétfőn rendelt el Káli Sándor polgármester - tájékoztatta Veres László az önkormányzat szóvivője.

Ha nem is számottevően, de csökkent a szállópor légköri koncentrációja Miskolcon, köbméterenként 100 mikrogramm alá esett a mérőállomások regisztrálása szerint - közölte Veres László.

Ez az érték még nem teszi lehetővé a szmogriadó lefújását - mondta, hozzátéve: Miskolcon nem korlátozzák a közlekedést, az ipari üzemek működését, a szénnel, fával való tüzelést.

Ugyanakkor az önkormányzat továbbra is arra kéri a dízel és kétütemű autók tulajdonosait, hogy lehetőleg ne használják járműveiket, a szabadban való tüzelés pedig továbbra is tilos, ezt a közterület-felügyelet munkatársai és a mezőőrök fokozottan ellenőrzik.

Egerben a hét végén ugyan elérte a szállópor koncentrátum az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket, de hétfő óta javul a helyzet, így nem tervezik szmogriadó elrendelését - közölte Iványi Tóth Mária, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyintézője.

Hozzátette: a meteorológusok előrejelzése szerint szerdán egy ciklon kisöpri a szennyezett levegőt a térségből.Salgótarjánban már nincs szükség korlátozásokra a levegőszennyezettség miatt, mivel a szálló por koncentrációja az egészségügyi határérték (50 mikrogramm/köbméter) alá csökkent - tájékoztatta az MTI-t a városháza illetékese.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását