2024. május 5. - Györgyi

Magyar kiállítások New Yorkban

Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitott meg két magyar kiállítást péntek este a New York-i Forbes Galériában; az egyiken a Nancy G. Brinker volt budapesti amerikai nagykövet képzőművészeti gyűjteményéből, a másikon Gyugyi László magyar szár
2009. január 24. szombat 09:24 - Hírextra
Március 28-ig tekinthető meg a Nancy Brinker gyűjteményéből származó, 24 alkotást bemutató "Nagy festmények, apró remekművek" című tárlat. A képek - egyebek között Berény Robert kubista csendéletei, Nemes-Lampérth József tájképei és Szobotka Imre konstruktivista alkotásai - a XX. század elején, a korai modernista korszakban készültek, amikor Budapest Európa egyik legdivatosabb, legélénkebb városai közé tartozott.

A volt nagykövet gyűjteményének darabjaiból tavaly ősszel exkluzív kiállítást rendeztek az arizonai Phoenixben, 2006-ban pedig a coloradói Denverben. Brinker asszony magyarországi tartózkodása idején kedvelte meg a magyar műalkotásokat és hozta létre gyűjteményét. Korábban úgy nyilatkozott: büszke arra, hogy hozzájárulhat a magyar alkotások tengerentúli bemutatásához. Brinker 2001 és 2003 között volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete, tavaly szerepelt a Time magazinnak a világ legbefolyásosabb személyiségeit felsoroló százas listáján. Hiller István 2007-ben a Pro Cultura Hungarica kitüntetéssel díjazta a magyar művészet pártolásáért.
A miniszter szombaton New Yorkban a kultúra pártfogója címet adományozta Nancy Brinkernek. Ezt az elismerést minden évben két személynek ítélik oda.

A másik kiállításon, a március 21-ig tartó Zsolnay-tárlaton 150, a szecessziós művészet legendás magyarországi műhelyéből való kerámia látható. A munkák a híres Zsolnay-műhely korai korszakából, az Art Nouveau virágkorából származnak.

A bemutatott porcelánok a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-magángyűjteményéből kerültek ki: a Pittsburgh-ben élő magyar származású Gyugyi László mérnök négy évtized alatt hozta létre egyedülálló, 600 darabos kollekcióját. Gyűjteményének eszmei értéke jóformán felbecsülhetetlen, Gyugyi ugyanis a Zsolnay manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon bemutatott alkotásait gyűjtötte össze.

Péterné Marosy Katalin, a Zsolnay-gyár vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy Gyugyi László egész kollekciója még idén Pécsre kerül az Európa Kulturális Fővárosa program keretében; a Zsolnay Kulturális Negyedben lesz látható egy állandó kiállításon, amely várhatóan 2010 elején nyílik meg. A gyűjteményt Matyi Dezső, az Alexandra kiadó tulajdonosa vásárolja meg.

Hiller István a két kiállítás közös megnyitóján azt mondta, hogy "a magyar kulturális diplomácia legnagyobb vállalkozása előtt állunk". Arra utalt, hogy Extremely Hungary címmel, tíz hónapig tartó magyar kulturális évad kezdődik New Yorkban és Washingtonban. Az évad - amelynek az a célja, hogy bemutassa a kortárs magyar művészetet, illetve annak az amerikai kultúrára tett hatását - hivatalosan a Magyar ünnep című kéthetes koncertsorozattal veszi kezdetét a Carnegie Hallban; elsőként, szombat este a Budapesti Fesztiválzenekar lép fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását