2024. május 7. - Gizella

Az elsőfilmes alkotások tarolnak

A 40. Magyar Filmszemle diákzsűrije egyhangúlag az elsőfilmes alkotók játékfilmjeit találta a program legerősebb alkotásainak. A budapesti MOM Parkban rendezett hétfői nyilvános fórumon a Papírrepülők, az Intim fejlövés és az 1 című filmeket emelték ki a
2009. február 2. hétfő 21:43 - Hírextra
A főként filmelméletet, filmtörténetet, kommunikációt, illetve esztétikát tanuló diákok egyértelműen az elsőfilmes alkotók mellett tették le a voksukat. A Szabó Simon rendezte Papírrepülőket elsősorban fiatalos zenéje és egy sajátos, sokak számára ismeretlen budapesti szubkultúra színes és ötletes bemutatása okán emelték ki a mezőnyből. Többen megjegyezték, hogy a film bizonyítja, az intézményes kereteket megkerülő filmkészítőknek is lehet esélyük a szakmában.

Szajki Péter alkotását, az Intim fejlövést "a kiemelkedő párbeszédeknek és színészvezetésnek" köszönhetően találták erős filmnek, emellett hangsúlyozták, hogy az igényes alkotás lényegében egy átlagos kisjátékfilm költségvetéséből készült.

Az 1 című filmet, Pater Sparrow munkáját elsősorban "formabontó képi világa, szenzációs díszletei", valamint egyéni, szürreális látásmódja miatt találta az erős mezőnyből kiemelkedő alkotásnak a Tóth Barbara (Pécsi Tudományegyetem) vezette diákzsűri.

A már ismert rendezők filmjei közül Pálfi György Nem vagyok a barátod című kísérleti filmjét emelték ki, a diákzsűri véleménye szerint az egyedi és izgalmas ötletet azonban a szükségesnél kevesebb energia befektetésével vitték vászonra az alkotók.

A versenyprogram közönségfilmjei közül a Goda Krisztina rendezte Kaméleont és Herendi Gábor filmjét, a Valami Amerika 2-t találták valóban igényes, szórakoztató alkotásnak.

A szemlén bemutatott dokumentumfilmekkel kapcsolatban a zsűri úgy vélekedett, hogy azok szinte kivétel nélkül aktuális, komoly problémákat vetnek fel, ugyanakkor többen úgy vélték, hogy ezen alkotások sokszor talán túl kritikusan fogalmaznak és túlságosan kilátástalannak festik le a mai társadalmi- és gazdasági helyzetet.

A kisjátékfilmes felhozatalt - mind a filmek témájában, mind jellegében - a szokásosnál is színesebbnek találta a diákzsűri, amelynek tagjai egyetértettek abban, hogy a legtöbb alkotás formailag igényesebb, szebb volt a korábbi évek munkáinál. Hiányolták ugyanakkor a humoros filmeket a mezőnyből. Két kivételt említettek, mint valóban ötletes és vicces alkotást: a Macskásember 0, avagy az orosz montázsiskola hatása egy magyar macskára, valamint a superDIGITAL című filmeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását