2024. május 19. - Ivó, Milán

Új piacokat keres Magyarország

A válság leküzdéséhez új piacokat kell keresniük a magyar cégeknek, a Külügyminisztérium ebben segíti a vállalkozásokat - mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden Budapesten a Magyar Külügyi Intézetben tartott évadnyitóján.
2009. február 3. kedd 20:23 - Hírextra
A beszűkült exportlehetőségek miatt másfajta piacokat kell keresni. A válság nyilvánvalóan globális, azonban a zártabb gazdaságokba, amelyek kevésbé kitettek a világméretű válságnak, kevésbé gyűrűzött még be a krízis. Ezért nincs kizárva, hogy ezekben az országokban lehet új piacokat nyitni - magyarázta Göncz Kinga.

Mint mondta, emellett fontos, hogy az Európai Unió új tagországai - annak ellenére, hogy sok esetben versenytársai egymásnak - egységesen lépjenek fel a külföldiek befektetéseinek ösztönzéséért.

Az európai kohéziós politika újragondolása nagyon fontos lehetőséget jelent Magyarországnak a válságban - tette hozzá.

A Magyar Külügyi Intézetben tartott előadásában a külügyminiszter szólt az orosz-ukrán gázvitáról, az energiaforrások diverzifikálásának fontosságáról és arról, hogy szükség van az unión belüli gázhálózatok összekötésére.

Göncz Kinga hozzátette: márciusban születhet döntés arról, hogy Magyarország kaphat-e uniós forrásokat a gazdaságélénkítési csomagból a román-magyar, a szlovák-magyar és a horvát-magyar vezeték megépítésére.

A miniszter említést tett a gázai válságról is. A jelenlegi helyzetben az a nagy kérdés, hogyan lehet továbblépni a Hamász legitimációja nélkül - tette hozzá.

A magyar diplomácia vezetője arról is beszélt, hogy az őszi megismételt ír népszavazás reményeik szerint átlendíti majd az Európai Uniót a kialakult holtponton.

Göncz Kinga szerint fontos, hogy az integráció útján elinduló nyugat-balkáni országok ne veszítsék el lendületüket. Ezzel kapcsolatban "nagyon komoly" feladatai lesznek az Európai Uniónak és Magyarországnak is ebben az évben - fűzte hozzá.

A magyar uniós elnökséggel kapcsolatban a miniszter hangsúlyozta: megfelelő ütemben halad a felkészülés a közigazgatás szintjén, a társadalom felkészítéséért azonban még sok a teendő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását