2024. május 22. - Júlia, Rita

Nagy fesztivál Bonyhádon

Huszadik alkalommal rendezik meg idén a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivált; a Bukovinából elszármazottak rendezvényének öt ország, köztük Magyarország, ezen belül Bonyhád ad otthont.
2009. február 7. szombat 10:54 - Hírextra
Bonyhádon július 31. és augusztus 2. között lesznek programok - tájékoztatta Szarvas Irén, a magyarországi programokat szervező Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének titkára az MTI-t.
A bukovinai találkozásokhoz 2000-ben csatlakozott Magyarország, Bonyhád azóta házigazda. A program első napján van az úgynevezett szomszédoló, amikor a fesztiválcsoportok a szövetség tagtelepüléseire látogatnak. Bonyhádon szabadtéri színpadon mutatkoznak be a bukovinai népcsoportok együttesei, tartanak felvonulást, gálaműsort, népművészeti kirakodóvásár és borudvar is várja a közönséget.

A fesztivált először 1990-ben Lengyelországban rendezték meg; . Románia és Ukrajna 1999-ben csatlakozott, végül - Magyarország után - Szlovákia is társult a kezdeményezéshez.
Az idei programokat a lengyelországi Jastrowiéban és Pilában, a romániai Campulungban, a szlovákiai Turcanskie Teplicén (Stubnyafürdő), az ukrajnai Csernovicban, valamint Bonyhádon tartják. Az összekötő kapocs Bukovina: a kitelepített bukovinai lengyelek, szlovákok és székelyek ősei évszázadokig éltek ezen a vidéken, a bukovinai románok és ukránok pedig máig itt élnek.

Szarvas Irén elmondta, hogy bukovinaiak nyelve nem egyezik, de népdalaikban mindannyian a szülőhazájukról, Bukovináról énekelnek. A fesztivált megálmodó Zbigniew Kowalski szavait idézve kiemelte, hogy a bukovinai találkozások jelképezik a régió multikulturális hagyományait és évszázadokon át tartó nyíltságát.

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének Tolna megyei települések mellett vannak tagjai Baranya, Bács-Kiskun, Pest megyében, illetve a határokon túl, Erdélyben és Vajdaságban is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását