2024. május 13. - Szervác, Imola

A támogatás ellenére is bajban marad az építőipar?

A Fidesz szerint önmagában az az 1.800 milliárd forint, amelyet a kormány a következő másfél évben szán építőipari beruházásokra, nem rendezi az építőipar helyzetét; emellett jogszabály-változtatásokra is szükség van - mondta Bencsik János fideszes ország
2009. február 11. szerda 17:50 - Hírextra
Nem elegendő hetente egy újabb 1.800 milliárdos építőipari megrendelési állomány bejelentését megtenni, hanem biztosítani kell az ezekhez a munkákhoz való hozzáférés lehetőségét is - fogalmazott az ellenzéki honatya.

Mint mondta, az építőipar helyzetét jogszabály-változtatásokkal kell rendezni annak érdekében, hogy a megrendelési állományokat növelni lehessen, valamint a lánctartozások mértéke csökkenthetővé, a nem legális építőipari munkahelyek jelentős része pedig legalizálhatóvá váljon.
"Nem elég az építési piactérre asztalokat elhelyezni, az asztalokra portékát is oda kell tenni". Ehhez pedig parlamenti garanciavállalásra és kormányzati cselekvésre van szükség - hangoztatta Bencsik János.

Megjegyezte azt is, az 1.800 milliárd forinttal az a probléma, hogy az jelenleg nem áll rendelkezésre, nincsenek mögötte megkötött szerződések.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerdán budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány a következő másfél évben 1.800 milliárd forintot szán építőipari beruházásokra, amelyek elsősorban európai uniós forrásokból valósulnának meg.

Ennek részeként 267 iskola, 24 rendelőintézet, több mint 400 kilométer vasúti, és mintegy 350 kilométer közúti beruházás valósulhat meg, emellett 78 különböző városi terület, például lakótelepek, újulhatnak meg - ismertette a miniszter.

Elmondta: ez az építőiparnak szánt csomag kiegészíti azt a tavaly novemberben elkezdett 1.400 milliárd forintos programot, amely a vállalkozások számára válságkezelő és gazdaságélénkítő céllal indult útjára.

Bencsik János az oktatási intézmények felújítására meghirdetett program kapcsán azt mondta, mire a közbeszerzési eljárásokat követen megtörténhet a kivitelezési szerződések megkötése, már az év utolsó negyedéve lesz, iskolai szezon, ezért nagyon sok munkát majd elhalasztanak.
Kitért arra is, hogy a bankmentő csomag ugyan szolgálta a bankrendszer stabilitását, de "friss pénzt" nem tett hozzáférhetővé a vállalkozások számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását