2024. május 4. - Mónika, Flórián

A díjazottak

Ladányi Andrea és Bozsik Yvette koreográfusok vehették át idén a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére, népszerűsítésére alapított Lábán Rudolf-díjat, amelyet csütörtökön adtak át Budapesten - tájékoztatta az MTI-t
2009. február 12. csütörtök 13:03 - Hírextra
A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről elnevezett, a Trafó és a MU Színház által alapított szakmai elismerést negyedik alkalommal ítélték oda. A független esztétákból, kritikusokból és szakújságírókból álló zsűri a 2008-ban Magyarországon bemutatott táncelőadásokból összesen nyolc produkciót nevezett a két Lábán Rudolf-díjra.

A nevezett koreográfiák közül a MU Színház díját Varga Mátyás, a Pannonhalmi Főapátság kulturális és turisztikai igazgatója adta át a szakmai zsűri döntése alapján Ladányi Andreának, a Borlai Gergő dobossal közösen készített BL című koreográfiájáért, míg a Trafó díját Bozsik Yvette vehette át Bán Zsófia író, esszéista, irodalomtörténésztől Menyegző című darabjáért.

A Lábán Rudolf-díjjal kitüntetett koreográfiák alkotói pénzjutalomra számíthatnak az elismerést alapító két fővárosi színház felajánlásának köszönhetően; a fél- és másfélmillió forintos összeget a művészek következő előadásukhoz használhatják fel.

Az idei jelölteket Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Halász Tamás kritikus, muzeológus, Koren Zsolt újságíró, szerkesztő, Kutszegi Csaba szerkesztő, tánckritikus, Mestyán Ádám esztéta, Péter Márta tánckritikus, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész, Szilágyi Szilvia Sisso újságíró és Tóth Ágnes Veronika kritikus választotta ki.

Mint a Ladányi Andrea produkciójának laudációját író Halász Tamás fogalmazott: "puritán, mindenféle sallangtól mentes világ a BL-é: hangzás és látvány, ütem és mozdulat nagyszerű egysége ez. Utazás az ismerősbe, amely képes újra és újra ismeretlennek mutatni magát. A táncoló testet látjuk, mint hangszert, a zenészt, mint mozgásszínészt. A bátorságot, mint bátorságot. A BL az elmúlt évek talán legintimebb hazai táncprodukciója".

A Menyegző laudációját jegyző Mestyán Ádám szerint Bozsik Yvette előadása "újabb példázata (a koreográfus) örök témájának: a férfi és a nő közötti hatalmi viszonyok megjelenítésének. E rövid, ám monumentális koreográfia Bozsik régóta várt operaházi premierje. A koreográfus Igor Stravinsky rettenetes és csodálatos zenéjét választotta, mely egy orosz esküvőt ábrázol - páratlan ritmusok és követelő, durva kórusok jellemzik a művet, amit egyfajta szakrális erő is áthat".

Lábán Rudolf táncos-koreográfus, táncelméleti kutató 1879-ben született Pozsonyban, tanulmányait Budapesten, Párizsban, Bécsben végezte. Első iskoláit 1910-ben Münchenben és a svájci Asconában alapította, később Zürichben, Nürnbergben, Stuttgartban, Mannheimben, Hamburgban, Berlinben és Angliában dolgozott. Az ő nevéhez fűződik az "ideális" táncszínház modellje, a térharmónia-elmélet és a kinetográfia, vagyis a táncjelírás is. Számos intézményt, mozgásstúdiót alapított, ahol tanítványai tovább folytatják az általa elkezdett tevékenységet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását