2024. június 2. - Kármen, Anita

Az időjárás betegít és gyógyít

Mindig aktuális azzal foglalkozni, miként hat az időjárás az ember egészségére, hiszen az időjárás állandóan hat az emberekre és más élőlényekre egyaránt, jóllehet elsősorban a szélsőséges időjárási viszonyok viselnek meg bennünket. Olykor viszont éppen a
2009. február 12. csütörtök 07:58 - Hírextra
A Corvina Kiadó által gondozott könyv címe: Bioklíma - az időjárás hatása az ember egészségére. A tartalomról elsősorban az alcím igazít el, Magyarországon ugyanis még csak szűk szakmai körökben ismert a bioklimatológia kifejezés, inkább az orvosi klimatológia az ismertebb.

A szerző a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem Egészség- és Rehabilitációtudományi Intézetének professzora. Könyve pontos, tárgyszerű, világos. Ez azért is fontos, mert az, hogy kire miként hat az időjárás - ami mindig létező tény, és minden élőlényre hat - eléggé egyéni, szubjektív lehet.

Az emberek több mint fele érzékenyen reagál az időjárási hatásokra. A balesetet, sérülést szenvedők és azok, akik műtéten vagy súlyos betegségen estek át, még inkább.

A mű elemzi az időjárás és az egészség kapcsolatrendszerét, leírva a tüneteket, a megelőzés módjait, és feltárja a terápiás módszereket is. Ugyanakkor az időjárás pozitív hatásairól sem feledkezik meg.

A klímaterápiát nem most találták fel: asztmásoknak, tüdőbetegeknek évszázadokig nem létezett más gyógymód, csak az, ha más vidékekre költöztek vagy magaslati szanatóriumokban pihentek hónapokig.

Az orvosi klimatológia német szakértője által írt könyv azért is hasznos, mert elsősorban olcsó, természetes gyógymódokat említ az időjárás hatásainak kivédésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását