2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hétfőn hallgatják meg Havasinét

Frakcióülést tart hétfőn a Fidesz és a KDNP, amelyen a képviselők meghallgatják az újra a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Havasiné Orbán Máriát - mondta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője pénteken az MTI-nek.
2009. február 13. péntek 15:10 - Hírextra
A Fidesz-KDNP frakciószövetség a február 16-i parlamenti ülésnap délelőttjén tart ülést, amelyen a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) kérésére hallgatják meg Sólyom László köztársasági elnök régi-új jelöltjét, Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét - mondta Cser-Palkovics András. Kumin Ferenc, a KEH főosztályvezetője még február elején kezdeményezte, hogy a frakciók hallgassák meg a jelöltet.

Az MTI úgy tudja, hogy a frakcióülésen várhatóan Kumin Ferenc is ott lesz, aki a jelölés körülményeiről számol be.

Havasiné Orbán Mária megválasztását decemberben egyszer már elutasította a parlament, az államfő azonban úgy döntött, hogy ismételten őt jelöli a főbírói posztra. A Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF a decemberi szavazáson támogatta a jelöltet, míg a MSZP-frakció lelkiismereti szavazást rendelt el. Szocialista politikusok sajtóinformációk szerint Havasiné Orbán Mária állítólagos fideszes kötődését kifogásolták. Havasiné Orbán Mária a szavazást követően azt mondta: bírói tevékenységének soha nem volt politikai színezete, és mint mondta, soha nem is lesz.

Az államfő a sikertelen szavazás után kemény szavakkal bírálta a döntést és az MSZP-t is. Mint mondta, "tűrhetetlen arra hivatkozni, hogy az illetőnek valamilyen távoli rokona a Fidesznél dolgozik".

A jelöltről február 23-án szavaz ismét a parlament, az MTI úgy tudja, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői újra támogatják majd Havasiné Orbán Máriát.

Havasiné Orbán Mária az államfő második jelöltje a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, miután az első jelölt, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban szintén nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak tavaly június végén járt le hatéves mandátuma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását