2024. május 13. - Szervác, Imola

Rezgések menthetik meg az elefántokat

Az állatvilág egyik mítosza, ahogy az elefántok "beszélgetni" tudnak egymással a földben keltett morajlások segítségével. Most Namíbiában a zoológusok arra próbálják használni e szeizmikus hívójeleket, hogy visszacsalogassák az elkóborló, kárt okozó elefá
2009. február 24. kedd 08:15 - HírExtra
Egy ivarzó elefánttehén mély morajlását egy földbe ásott hangszórón játszották le párosodni kész bikáknak, mire azok megfordultak, és elindultak a rezgés irányába. A kísérleteket Caitlin O'Connell-Rodwell vezeti, aki a Stanford Egyetem kutatója - olvasható a BBC honlapján.

Elmondása szerint a parkőrök "nagyon izgatottak" az új módszer hallatán, ugyanis az elkóborló bikák folyamatosan gondot okoznak a helyi gazdálkodóknak, károsítják a terményt, tönkreteszik az öntözőberendezéseket, és nem egyszer ezért az életükkel fizetnek. A rezgések segítségével vissza lehetne őket terelni az Etosha Nemzeti Park nyújtotta biztonságba.

"A párosodni kész bikák nagyon jól reagáltak a jelre... A kísérlettel megmutattuk, hogy képesek vagyunk ráállítani őket egy kijelölt pályára. Egyébként nagyon nehéz rávenni őket, hogy visszamenjenek a nemzeti parkba, valaki szinte biztos, hogy megsérül közben" - mondta O'Connell-Rodwell.

Az elefántok híresek arról, hogy nagy távolságból is érzékelik a talaj rezgéseit - például az ötévente ivarzó tehenek párzásra hívó moraját, amely olyan alacsony frekvenciájú, hogy az emberi fül alig érzékeli. Az még mindig rejtély, milyen messziről képesek érzékelni ezeket a rezgéseket. A párzó hívásokat tíz kilométerről is meghallják, lehet, hogy a rezgéseket akár messzebbről is. A hang a mellső lábaikon át, a csontok útján jut el a középfül hallócsontjaihoz - magyarázta O'Connell-Rodwell.

"A kísérletben csupán ötszáz méterről játszottuk le a hívásokat, de úgy véljük, sokkal messzebbről is működne a dolog. Persze már az is nagy segítség, ha az őrök apránként, ötszáz méterenként tudják elmozdítani az elefántot" - mondta a kutató.
A kutatást a Utopia Scientific, egy nonprofit szervezet támogatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását