2024. június 2. - Kármen, Anita

Még gyanusítottja sincs a gyilkosságnak Kiskunlacházán

Továbbra sincs gyanúsítottja a kiskunlacházi gyilkosságnak; eddig 347 embert hallgattak meg, 92 DNS-mintát vetettek, illetve vetnek össze a helyszínen talált nyomokkal - nyilatkozta Ármós Sándor Pest megyei rendőrfőkapitány.
2009. február 27. péntek 15:13 - HírExtra
A dandártábornok kérdésre válaszolva elmondta: először nem tartották szükségesnek nyomravezetői díj kitűzését, mert olyan sok ígéretes nyom állt a rendelkezésükre,hogy azt valószínűsítették, rövid időn belül eredményes lesz a nyomozás. Hozzátette: azóta sem érkezett egyetlen egy hívás sem a rendőrségre, mióta 11 millió forintos nyomravezetői díj van érvényben, . Ármós Sándor nem válaszolt az MTI-nek arra a kérdésére, hogy egy vagy több elkövetőt keresnek-e, és azokra a kérdésekre sem felelt - a nyomozás érdekére hivatkozva -, hogy pontosan hány ember DNS-nyomát rögzítették a 14 éves áldozaton, akit tavaly november 23-án gyilkoltak meg Kiskunlacházán.

Ármós Sándor felidézte: a lány eltűnését édesapja jelentette be. Előző este otthonról a helyi művelődési házban tartott rendezvényre indult, ahonnan aztán egyedül távozott. Holttestét a gyermeke keresésére induló apa és a polgárőrök találták meg. Már a helyszínen kiderült, hogy "idegenkezűség történt", amit a soron kívüli boncolás is megerősített, megállapítva, hogy a lány erőszakos úton halt meg, halálát fulladás okozta.

Hozzátette: a helyszínen több nyomot rögzítettek, amelyek miatt szakértőket rendeltek ki: igazságügyi orvos szakértőt, hemogenetikus szakértőt, nyom-, valamint fizikai és kémiai szakértőket. A szakvélemények egy része már elkészült, de több vizsgálat még folyamatban van. Ármós Sándor az elkészült szakvélemények részleteiről ugyancsak nem beszélt. Annyit árult el, hogy még 28 DNS-vizsgálat van folyamatban, az eddigi DNS-vizsgálatok pedig nem vezettek eredményre, továbbá tizenkét embert poligráfos vizsgálatnak is alávetettek.

A nyomozás során a rendőrök megállapították, hogy a kislány a korához képest fejlettebb, a főkapitány megfogalmazása szerint nagyon csinos lány volt. A művelődési házban barátaival szórakozott, majd onnan egyedül távozott, nem kérte, hogy hazakísérjék. A bűncselekmény a szórakozóhely közelében, attól néhány száz méterre, tehát feltehetően a távozás után nem sokkal történt - tette hozzá.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) azonnal tíztagú nyomozócsoportot állított fel az ügy felderítésére - mondta a dandártábornok. Szólt arról is, hogy az Nemzeti Nyomozó Iroda négy munkatársa is bekapcsolódott a nyomozásba.

Az eljárás eddigi eredményei alapján "megállapítható, hogy az általunk első körben vélt szűkebb potenciális elkövetői körben lévő személyek gyanúsítottként egyértelműen kizárhatóak" - fogalmazott a főkapitány, hozzátéve, hogy ezért tágabb körben kell keresniük az elkövetőt.

Hangsúlyozta: széles társadalmi összefogásra van szükség, ezért döntött az országos rendőrfőkapitány a nyomravezetői díj kitűzéséről. Ármós Sándor szerint ez az ügy a kezdetektől fogva méltán nagy nyilvánosságot kapott, ezért adtak ki közleményt akkor, amikor a sajtóban felröppent, hogy vannak gyanúsítottak, csak ezt elhallgatja a rendőrség. Hozzátette: akkor és most is kategorikusan cáfolja, hogy lettek vagy lennének gyanúsítottjai a nyomozásnak.

"A számtalan negatív hangvételű, politikai tartalommal is bíró, átfogó problémákról szóló írás megválaszolása nem tartozik a rendőrség kompetenciájába, ezek kezelése nem volt és nem feladatunk a jövőben sem" - mondta a rendőrfőkapitány.
Külön kitért arra, hogy tavaly 13 emberölési és 20 emberölési kísérlet ügyében nyomozott a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, ezek közül egyedül a kiskunlacházi gyilkosság elkövetőjét nem fogták el, a többi nyomozás eredményes volt.

Mindezek alapján visszautasította a nyomozók szakmai hozzáértését kritizáló megnyilvánulásokat. Szól arról is, hogy az országos rendőrfőkapitány külön figyelemmel kíséri a nyomozást, amelynek során a PMRFK mindent megtesz a mielőbbi eredményesség érdekében. A nyomozásról szólva elmondta: vizsgálják az áldozat, H. Nóra kapcsolatrendszerét, mobiltelefonos és internetes, elektronikus levelezését, valamint profilalkotót is bevontak az eljárásba, hogy személyiségjegyek alapján közelebb jussanak az elkövetőhöz. Az elkövetői kört kiszélesítik "a településen folyó építkezésekre, iskolákra, munkahelyekre vonatkozóan".

"Ez a bűncselekmény nem marad felderítetlenül" - mondta a rendőrfőkapitány. Hozzátette: nem árul el olyan részleteket, amelyeket csak az elkövető tudhat és a nyomozók tudnak, mert ez veszélyeztetné az eljárást. "Akárki is az elkövető, innen üzenem neki, hogy a tettéért felelni fog" - mondta Ármós Sándor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását