2024. május 17. - Paszkál

A győztes magyar hadseregre emlékeznek

Nagyszabású kiállítással emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során sikeresen megvívott szolnoki csata 160. évfordulójáról a Tisza-parti városban.
2009. március 2. hétfő 17:28 - HírExtra
A szolnoki Damjanich múzeumban március 5-én nyíló tárlat megrendezését a kulturális tárca és a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta - jelentette be a múzeum igazgatója hétfőn az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Horváth László emlékeztetett arra, hogy a hadtörténészek szerint a Damjanich tábornok vezette honvédsereg szolnoki diadala az osztrák csapatok felett kedvező fordulópontot hozott a szabadságharc menetében, és a dicsőséges tavaszi hadjárat kezdeteként tartják számon. Egy olyan hadi cselekedet történt 160 éve, amit "senki sem vehet el Szolnoktól" - fogalmazott a múzeumigazgató.

Tájékoztatása szerint a kiállítás megrendezését féléves előkészítő munka előzte meg, hogy minél több korabeli tárgyat közszemlére tudjanak tenni, illetve olyan technikai megoldásokat és hozzákapcsolódó játékokat is "bevessenek", amelyek sok látogatót csalogatnak majd a közgyűjteménybe.

A tárlaton döntő részben korabeli katonai egyenruhák, fegyverek, haditérképek, kitüntetések és egyéb tárgyak tekinthetők meg. A kiállítási anyag egy részét a múzeum magángyűjtőktől kapta kölcsönbe a tárlat idejére, így a nagyközönség nyilvánosan most láthat először több értékes relikviát. Többek között Damjanich János tábornok féltve őrzött szablyáját is kiállítják. Az 1849. március 5-i csata mozzanatait egy terepasztalon lehet nyomon követni.

A korszakkal és a csatával számítógép segítségével is ismerkedni lehet. Újdonság lesz a beszélő vitrin, amely a mozgásérzékelője révén akkor kezdi el a benne lévő tárgyak szóbeli ismertetését, amikor a látogató eléje lép.

A Damjanich múzeum munkatársai a kiállításhoz egy játékot is kiötlöttek. A versenyzőknek különböző feladatokat kell írásban megoldaniuk; a legjobbakat értékes nyereményekkel jutalmazzák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását