2024. április 30. - Katalin, Kitti

Golfkiállítás, először Magyarországon

Ma 4-5 ezer ember golfozik Magyarországon, közülük 1100-an versenyszerűen. Bár a golf nem tartozik az olcsó sportok közé, az összes költséget beleszámítva, nem drágább, mint a síelés - mondta az MTI-nek Sugár András, a Magyar Golfszövetség elnöke a csütör
2009. február 11. szerda 15:10 - Hírextra
Először ad otthont a kőbányai vásárváros a hazai golféletet reprezentáló kiállításnak, a Golf Expónak február 12. és 15. között. A magyar golfklubok, szervezetek és egyesületek, valamint a golfozáshoz szükséges különböző felszerelések és kellékek forgalmazói szerepelnek elsősorban a kiállítók között.

A golf nemcsak népszerű sport, hanem világszerte egyre divatosabb turisztikai vonzerő. Golf Travel Forum címmel február 12-én nemzetközi konferencia várja Budapesten a golfturizmussal foglalkozó szakembereket.

A kiállítás látogatói tudakozódhatnak a hazai golfozási lehetőségekről, a pályák címéről, sajátosságairól, versenyekről, tanfolyamokról, a klubtagság feltételeiről. Jelen lesz a seregszemlén a Magyar Golf Szövetség, a Magyar Turizmus Zrt., 15 vidéki és budapesti klub, valamint a pályáknak helyet adó községek, városok, golfcentrumok is bemutatkoznak.

Magával a játékkal is megismerkedhetnek a látogatók. A G pavilonban 100 négyzetméteres 9 lyukú pálya és egy golfszimulátor várja a profikat, és a sport iránt érdeklődőket.

A szimulátor a golfozás valósághű élményét kínálja, mind látványban, mind pedig hangeffektusokban. A világon egyedülálló infravörös labda nyomkövető rendszerrel és számítógépes programmal rendelkezik. A játékosok a gépen a világ 50 leghíresebb, legszebb és természetesen legnehezebb pályája közül választhatnak.

A golfnak Magyarországon is történelmi hagyományai vannak, bár csak a XX. századig nyúlnak vissza. A játék megismertetése és meghonosítása Andrássy Géza gróf nevéhez fűződik. Az első versenyt 1909-ben rendezték meg itthon, az 1920-as években pedig már a magyar versenyzők az európai ranglista élvonalába tartoztak.

A szervezők azt várják, hogy a kiállítás révén ismét népszerűvé válik ez a sportág, amely valóban nem olcsó, de nem is drágább, mint a síelés vagy a vitorlázás, ugyanakkor ezt a két sportot többen gyakorolják itthon.

Jelenleg hét 18 lyukú, két 9 lyukú, öt 6 lyukú pálya és öt gyakorlópálya működik Magyarországon.
A 4-5 ezer magyar golfozó 77 százaléka üzleti döntéshozó - mondta az MTI tudósítójának Sugár András. Főként Budapesten vagy vidéki nagyvárosban élnek, többségük 31-59 év közötti férfi.

A golf talán az Egyesült Államokban a legnépszerűbb. Olyannyira, hogy Alan Shepard, az Apollo-14 űrhajó parancsnoka 1971-ben a Holdra is elvitte golfütőjét, és ott ő végezte el az első ütést - emlékeztet rá a kiállítást szervező Hungexpo hírlevele.

E sport eredetét Skócia és Kína is magáénak tulajdonítja. Kínában találtak egy 1282-ből származó játékleírást, és egy X. században keletkezett dal is utal rá.

Skócia golfról szóló első írásos bizonyítéka a XV. századból való. A dokumentum a parlament akkori döntését írja le, amely szerint a játékot betiltották II. Jakab uralkodása alatt 1457-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását