2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szenzációs újbirodalmi lelet

Újbirodalmi hivatalnok elveszettnek hitt sírját sikerült újra felfedezniük belga régészeknek - jelentette be Faruk Abdel Aziz Hoszni egyiptomi kulturális miniszter.
2009. március 2. hétfő 13:20 - HírExtra
Amenhotep, a Kr.e. XV. században uralkodó III. Thotmesz fáraó helyettes pecsétőre volt Luxorban. A hivatalnok végső nyughelyét Karl Piehl svéd egyiptológus fedezte fel 1880-ban, később a sírt betemette a homok, s a régészek mindhiába kutattak utána, mígnem belga archeológusoknak sikerült újra felfedezniük.

Amenhotep végső nyughelye egy előudvarból, valamint egy nagyszabású teremből áll - utóbbit hat oszlop választja el két részre. A terem északi része régesrég beomlott. Laurent Bavay, a belga expedíció vezetője szerint a sírkamra falain látható feliratok jelentős része károsodott, ami arra utal, hogy a temetkezést még a XIX. század elején kifosztották.

III. Thotmesz (Menheperré), aki Kr.e. 1479 és 1425 között uralkodott, az ókori egyiptomi XVIII. dinasztia hatodik fáraója volt. Kisgyermekként került trónra apja, II. Thotmesz halála után. Kétéves uralkodás után mostohaanyja, Hatsepszut királynő társuralkodójaként az ország kormányzója lett. Önálló uralkodását III. Thotmesz csak 22 évvel később, Hatsepszut halála után kezdte meg.

Uralkodása alatt Egyiptom a térség legerősebb katonai hatalmává vált. III. Thotmesz tizenhét hadjárata során Észak-Szíriától a núbiai negyedik kataraktáig terjesztette ki birodalma határait. Több mint ötven templomot épített és jelentősen bővítette a karnaki templomegyüttest is. A Királyok völgyében temették el, a trónon fia, II. Amenhotep követte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását