2024. május 21. - Konstantin

Lebuktak a vonatokat összefestő vandálok

Több vasúti graffitizőt is elfogott és eljárást indított ellenük a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) január óta működő nyomozócsoportja - közölte Nahalkó József, a csoport vezetője csütörtökön Budapesten.
2009. március 5. csütörtök 12:41 - HírExtra
Arra a kérdésre, hogy hány firkálóról van szó, Nahalkó József a Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "húsz-harminc" elkövetői körről. A 20-25 év közötti graffitizőknél házkutatásokat tartottak, akik kihallgatásuk során beismerő vallomást tettek.
A csoport vezetője szerint egyre több bejelentés és feljelentés érkezik hozzájuk a MÁV és a BKV járműveinek összefirkálása miatt. Jelentős eredményként értékelte, hogy a MÁV Desiro típusú motorvonatainak firkálóit is sikerült elfogni, akik szintén beismerték tettüket.

Kiss Károly, a MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatóságának osztályvezetője arról számolt be, hogy a vasúti társaság tavaly új vagyonvédelmi stratégiát dolgozott ki, amelynek keretében megerősítették a vonatok őrzését és több nagy pályaudvaron is térfigyelő kamerarendszert építettek ki.

A MÁV statisztikája szerint csak a graffitisek 2008-ban mintegy 80 millió forint kárt okoznak a cégnek, de az osztályvezető szerint az erkölcsi kár ennél sokkal nagyobb.

Sági Zoltán, a MÁV Start Zrt. kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón vízfestéket osztott ki, mondván: a graffitisek inkább ezzel próbálkozzanak és ne a MÁV járműveit rongálják, amelyeket az ő adójukból is üzemeltetnek.

Hozzátette: a MÁV-nak egy négyzetméternyi festék eltávolítása 1200 forintba kerül és 2008-ban több mint 53 ezer négyzetméternyi festéket kellett eltávolítaniuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gubaba
2009. március 5. 13:27
gubaba
2009. március 5. 13:27
Közmunkát nekik, méghozzá annyit, hogy az elkövetkezendő néhány évben se idejük, se erejük, se késztetésük ne legyen a vandálkodásra. És ne festék-lemosásra, mázolásra gondolok, hanem például arra, hogy fel kéne velük számoltatni néhány illegális szemétlerakót, hogy hadd érezzék át, milyen barbárok mások...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását