2024. június 2. - Kármen, Anita

Európa-díjas városok találkozója

Az Európa-díjas Városok Szövetsége megalakulásának 25. évfordulóját ünnepli a héten Szegeden, a város Újjászületési ünnepén - jelentette be sajtótájékoztatón a település várospolitikai alpolgármestere kedden.
2009. március 10. kedd 17:55 - HírExtra
Solymos László elmondta: az Európa-díjas városok képviselői csütörtökön részt vesznek a szövetség szokásos éves közgyűlésén, illetve azt követően azokon a programokon is, amelyeket a város a szegedi nagyárvíz 130. évfordulójára rendez.

Az Európa-díjat 1955 óta ítélik oda, azóta 64 város kapta meg, köztük 2006-ban, Magyarországon egyedüliként Szeged is elnyerte a díjat a kiemelkedő nemzetközi együttműködésért.

A közgyűlés rendezési jogáért még tavaly nyújtott be igényt a Tisza parti város, és novemberben döntött úgy az elnökség, hogy ezt meg is kapja. A közgyűlésen az éves beszámolók mellett tisztújítás is lesz. Az eseményre húsz város hetven képviselője érkezik.

A közgyűlésen túl négynapos "újjászületési" ünnepre készül a város. Bár a Tisza 1879. március 12-én éjjel elsodorta a települést, alig négy év múlva már újra a Napfény városa volt.

Erre az újjászületésre emlékeznek a szerda este kezdődő programokkal. Akkor a Szegedért Alapítvány gálaestéjén kiosztják a Szegedért-emlékérmeket. Másnap az Európa-díjas városok közgyűlését követően, este fáklyás felvonuláson vehetnek részt az érdeklődők, amit megemlékezés zár az Árvízi emlékműnél.

Pénteken, az iskolások vetélkedőkön bizonyítják tudásukat, szabadtéri fotókiállítás nyílik a Klauzál téren, és táncoló forgataggá válik a belváros. Ez a fieszta folytatódik szombaton a település szívében, ahol délután felvágják az 1879-szeletes "Árvízi tortát". A programok vasárnap a március 15-i megemlékezésekkel érnek véget.

Az eseményt egész hónapban kapcsolódó programok is kísérik, köztük kiállítások, felolvasóestek, megemlékezések.

Az alpolgármester a sajtótájékoztatón bemutatta azt a könyvet, amelyet az évforduló alkalmából adott ki a város. A Szegedi nagyárvíz képes könyve már harmadik frissített kiadásban jelent meg az ünnepre, és a kiadványt az idén érettségiző szegedi fiatalok ajándékba kapják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását