2024. május 9. - Gergely

A lengyeleknek nem kell az IMF

Lengyelországnak nem kell IMF-kölcsön, "nincs kölcsöntervük az IMF-től", mondta csütörtökön újságíróknak Dominik Radziwill lengyel pénzügyminiszter-helyettes.
2009. március 12. csütörtök 18:33 - HírExtra
A szokásos munkakapcsolatban vagyunk a Nemzetközi Valutaalappal. Lengyelország nem szorul IMF-programra - hangsúlyozta a miniszterhelyettes. Ugyanakkor közölte: Lengyelország az idén egymilliárd eurót és jövőre is egymilliárd eurót kap a világbanktól. Van egy 3 milliárd eurós hitelszerződésünk. Ennek első részét tavaly megkaptuk. A második részt idénre, a harmadikat jövőre tervezzük lehívni, mindkettő körülbelül egymilliárd euró lesz - mondta Radziwill.

A 3 milliárd dolláros Világbank-kölcsön említése varsói diplomáciai körökben meglepetést keltett. A lengyel pénzügyminisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére csak későbbre ígért tájékoztatást a kölcsön mibenlétéről, illetve, hogy mikor kötöttek hároméves megállapodást a Világbankkal.

A Világbank a maga részéről decemberben közölte, hogy 975 millió eurós kölcsönről írt alá megállapodást a lengyel kormánnyal, a lengyel költségvetési és gazdasági reform támogatására, de közleményében nincs szó arról, hogy a pénz hosszabb távú, nagyobb hitelprogram része lenne.

A pénzügyi válsággal foglalkozó március eleji brüsszeli EU-csúcstalálkozón Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke tárgyalt Donald Tusk lengyel kormányfővel, majd bejelentette, hogy a bank idén 3,5-4 milliárd euró hitelt nyújt Lengyelországnak. Dominik Radziwill pénzügyminiszter-helyettes ennek kapcsán úgy nyilatkozott a PAP lengyel hírügynökségnek, hogy ezt a pénzt autópályák, gyorsforgalmi utak építésére és más infrastrukturális beruházásokra fordítják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását