2024. május 14. - Bonifác

Fidesz: pörögjenek a pénzek!

Magyarország leszakadására figyelmeztettek és a nehézkes európai uniós támogatási rendszer felpörgetését javasolták a Fidesz pénteki konferenciájának előadói.
2009. március 13. péntek 17:44 - HírExtra
A Szabad Európa Központ Magyarország többre képes című vitasorozatának harmadik tanácskozásán Schmitt Pál, a Fidesz EP-listavezetője azt mondta: jelenleg Magyarország egy helyben topog, sőt visszafelé megy, ezért lassan ott tartunk, hogy a kelet-európai országokhoz való felzárkózást kell célul kitűzni.

Martonyi János, az Orbán-kormány egykori külügyminisztere szintén arra figyelmeztetett, a kezdetben meginduló felzárkózás megakadt, jelenleg leszakadási folyamatot élünk át. Szerinte a válságban az uniós források felértékelődnek, ugyanakkor rossz gazdaságpolitika mellett nincs jó fejlesztéspolitika.

Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda vezetője arra mutatott rá, hogy a 8000 milliárd forintos uniós támogatási lehetőségből eddig 230-250 milliárd forint kifizetés volt, ami nem elégséges. Fel kell pörgetni a rendszert - hangsúlyozta a szakember.

Szerinte a 8000 milliárd felett rendelkező Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek ebben a helyzetben szinte "lángolnia" kellene, ha azonban az ember ellátogat az ügynökséghez, akkor mégis olyan, mintha a "régi szocializmusba" menne vissza. Esőssy Zsombor sok változást látott szükségesnek az állam közreműködő szervezeteiben is, mert szerinte ezek ma inkább hivatalként állnak az ügyfelekhez és nem szolgáltatóként. Azt is nagyon fontosnak nevezte, hogy a jelenlegi helyzetben jó helyre menjenek a források. Jójárt Ferenc, egy gyógyszereket forgalmazó cég tulajdonos-ügyvezetője a konferencián saját tapasztalatait megosztva elmondta, hogy 2007 óta négy pályázatot nyertek összesen több mint 200 millió forint értékben, de ebből a pénzből még csak 20 millió forint érkezett meg. Szerinte lassú a pályázatok átfutása, merev a szerződési rendszer, nem koherensek a pályázati kiírások és a bizonytalanság sokáig leköti az önerőt, mert addig nem mernek új pályázatot beadni, amíg nem látják, hogy nyertek vagy az elutasították a pályázatot.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pályázati pénz kevesebbet ér, mire beérkezik, egyrészt az inflációs nyomás, másrészt a forint mostani árfolyamesése miatt.

Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere az önkormányzatok uniós pályázati lehetőségeiről azt mondta, lehetetlen, hogy az önkormányzatok egyszerre tudják kiegészíteni a működési forrásokat, melyeket az államtól nem kapnak meg, másrészt pedig biztosítani tudják a fejlesztésekhez szükséges önrészt. A két cél együtt nem megoldható, valamelyiket az államnak kell vállalnia, ha ez nem lehet az európai uniós forrásokhoz szükséges önrész, akkor a működést biztosító rész lehetne - hangsúlyozta.
Szerinte ugyanis a mostani helyzetben az az ellentmondás alakult ki, hogy azok az önkormányzatok képesek a források igénybevételére, amelyek egyébként is több pénzt tudnak előteremteni közterületi fejlesztéseik megvalósítására.

Vereckey Zoltán, a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, az utóbbi négy évben 800-840 milliárddal nőttek a vállalkozók terhei, amivel szemben 1400 milliárd forintos gazdaságfejlesztési uniós forrás áll.

Szerinte az utóbbi években a hiánycél érdekében feláldozták a növekedést, miközben folyamatosan nőtt az államadósság is. Egyensúlyfetisizálás történt, holott csak a növekedésből származó többletet lehet egyensúlyra fordítani - hangsúlyozta.
Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő arról beszélt, hogy az uniós támogatási rendszer alapvetően bonyolult volt, Magyarországnak pedig sikerült ezt még túlbonyolítania, emellett hibás politikai döntések születtek, túlzott volt 70 százalékos önrész megállapítása, és az árbevételi kötelezettség bevezetése.

Mint mondta, a válság ugyan későn, de mégis új irányra kényszerítette a magyar kormányt, s ezért például csökkentették az önrészt. Szerinte ugyanakkor most vagy legkésőbb jövőre át kellene alakítani teljes rendszert ahhoz, hogy Magyarország felzárkózhasson.

A konferenciasorozat célja a Fidesz európai parlamenti választási programjának megalkotása, ezt majd májusban mutatják be. A következő konferenciákon foglalkoznak majd a kutatásfejlesztéssel, a vidékkel, a környezetvédelemmel és a kultúrával is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását