2024. június 1. - Tünde

Nagykövet lett Lolából!!!

A Környezetvédelem Nagykövete lett 2009-ben az Alma zenekar, Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó, edző, Fenyő Iván színész, Görög Zita modell, műsorvezető, Kovács Patrícia színész, Kukorelly Endre író, Lola énekes, Németh Lajos meteorológus és Novák P
2009. március 13. péntek 19:15 - HírExtra
Az ünnepélyes fogadalomtételt pénteken tették a Fővárosi Állat- és Növénykertben; a zöld szalagot viselő nagykövetek a jövőre nézve vállalnak öt dolgot, amelyet 6 hónapon keresztül kell teljesíteniük: esővízzel öntözik a kertet, szelektíven gyűjtik a hulladékot, fákat, bokrokat ültetnek, energiatakarékos izzókat használnak, valamint újrahasznosított papírt használnak levélíráshoz és nyomtatáshoz.

Húszpercenként kihal egy növény- vagy állatfaj, a tengeri madarak 35 százaléka, a szárazföldi madarak 25 százaléka kipusztult, a kardhal és a pörölycápa a kiveszés szélén áll, a fehér gólya, a kerecsensólyom és a hóvirág is fokozottan veszélyeztetett, védett fajok, a jegesmedve élettere kétharmadára csökken 2050-re - sorolta a megdöbbentő adatokat Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) államtitkára.

Kiemelte: a haza és a haladás mellett a környezetvédelem is legyen a zöld Magyarország jelszava, s péntek 13. a környezetszennyezők fekete napja. Mindenkinek azt kell tenne, amit a nagyköveteknek is, s így sok kicsi környezettudatos vállalással mindenki hozzájárul a zöld Magyarország megteremtéséhez - mondta.

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat-és Növénykert igazgatója arra hívta fel a figyelmet: a világ nem csak a miénk, hanem a másoké is, s ahhoz, hogy megőrizzük, szemléletváltásra és példamutatásra van szükség. A kezdeményezés a klímaváltozás elleni harcot is célul tűzi ki, hogy Magyarország saját példáján mutathassa meg a világnak, minden egyes ember tehet annak érdekében, hogy elkerüljük a bolygónkat veszélyeztető ökológiai katasztrófát.

A környezetvédelem első nagykövetei az ünnepélyes fogadalomtétel és oklevél aláírása után ovisokkal és kisiskolásokkal közösen állatokat etettek, víz- és légszennyezettséget mértek, virágot ültettek és szemetet szedtek. Az eseményen Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Oláh Lajos, a KvVM államtitkára, Persányi Miklós, a Fővárosi Állat-és Növénykert igazgatója és Hanga Zoltán szóvivő is fogadalmat tettek, mint első civil nagykövetek.

Olyan embereket választottak nagykövetnek, akiknek a neve már hozzákapcsolódik a környezetvédelemhez, tesznek a környezetükért, de további csatlakozókat is várnak, közéleti személyeket és civileket egyaránt - mondta el Rákli Veronika, a KvVM Államtitkári Titkárságának sajtótitkára az MTI-nek. Kiemelte: minden korosztályt meg szeretnének szólítani, az Alma együttessel az ovisokat, Lolával a fiatalokat, Csapó Gáborral a fiúkat, Kukorelly Endrével ismét egy másik társadalmi szegmenst.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását