2024. május 19. - Ivó, Milán

Hiller is megmondta: Március 15. egy nemzet ünnepe

Az 1848-49-es történésekben, az előzményekben és következményekben az a nagyszerű, ahogy egy nemzetet összekötött, erőt adott és ad, s ahogy példát mutat a magyaroknak - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a fővárosban.
2009. március 14. szombat 15:01 - HírExtra
Március 15. egy nemzet ünnepe - fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva: ezt a napot az anyaországon belül és kívül a magyarok együtt ünneplik.

Magyarok számára, Petőfi és Kossuth, Deák és Széchenyi, s a többiek emléke összeköt. Ők valami olyasmit tettek, ami egy nemzet egészét hozta önmagához közelebb - fejtette ki a tárca vezetője.

Hozzátette: az ünnepet a XX. században a legkülönbözőbb politikai erők saját szájuk íze szerint próbálták meg beállítani.

"Tévedés volt. Az, amit 1848. március 15 adott a nemzetnek, pontosan érzi és tudja az ország és a nemzet" - fogalmazott.

Hiller István kifejtette: bár vita volt Széchenyi és Kossuth között, Deák pedig mindenkivel vitatkozott, de ennek ellenére a nemzet érdekében képesek voltak összefogni, együttműködni és nagyszerű tetteket végrehajtani.

"Ha van tapasztalat, hát ez az" - mondta. Hozzátette: nem a viták, nem a sokszínűség az, ami széthúz. Az érdemi vitáktól nem kell tartani, azok előre visznek.

A XXI. század elején másfajta feladatok, kihívások vannak, de nem kisebbek, mint akkor. Az, amit megtanulni tőlük érdemes, a gondolatok sokszínűsége, az összefogás képessége, a megvalósítás akarata. Ez a XXI. század elején is érvényes - mondta.

A politikának nem az a feladata, és nem szabad, hogy célja legyen, hogy nagyszerű, valóban a nemzet egészét átfogó eseményekből napi következtetéseket vonjon le, hogy azt gondolja a történelem olyan, mint a szakácskönyv - közölte.

A történelem nem ilyen, van egy sajátos kiegyenlítő szerepe, amely előbb-utóbb érvényesül - hangoztatta. A miniszter azt mondta, hogy elkötelezett és mélyen hisz abban, hogy Magyarországnak és a magyarságnak, az oktatásban, a tudományban, az innovációban és kultúrában van a közeljövője és jövője.

Aki úgy gondolja, hogy ezek nem "termelőágazatok", semmit nem ért a modern korból - fogalmazott. A tárca vezetője a nemzeti ünnep alkalmából az oktatás és kultúra kiemelkedő személyiségeinek adott át elismeréseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását