2024. május 19. - Ivó, Milán

Nagy zabálással emlékeznek a szegedi nagyárvízre

Csaknem hárommázsás, 1879 szeletes tortát készítettek a Szegedet százharminc esztendővel ezelőtt romba döntő nagyárvíz évfordulójára; a cukrászremeket szombaton délután szelték föl és osztották szét az ünneplők között a csongrádi megyeszékhely belvárosába
2009. március 14. szombat 18:39 - HírExtra
Az ötszintes, hófehér tejszínhabbal és kékszínű, a Tisza habjait formázó krémmel díszített Madeleine-torta pontosan 296 kilogrammot nyom - mondta Gyuris László mestercukrász az édesség szeletelése közben.

A csokoládés piskóta alapú, mézes-csokis főzött krémmel töltött, tejszínhabos tortát négy ember két és fél napig készítette. A város címerét ábrázoló, tűgobelin technikával díszített lapon pedig csaknem egy hétig dolgozott egy cukrász - közölte a szakember.
Az ünneplők között láthatóan osztatlan sikert aratott a hatalmas torta, amelynek első szeletét Botka László polgármester vágta le.

1879. március 12-ére virradóra az akkor 65 ezer lakosú Szegedet csaknem a földdel tette egyenlővé a Tisza áradása. Hatezer házat, kétszázötven emberéletet követelt az árvíz. A tragédia hírére megmozdult az ország és Európa, s négy esztendő alatt újjáépítették a várost.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását