2024. május 13. - Szervác, Imola

Ez a NATO gyenge?

Ha több és nagyobb biztonságot akarunk, akkor erősebb NATO-ra van szükség, amelynek eléréséhez újfajta gondolkodást kell kialakítani - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter pénteken a Manfred Wörner Alapítvány által rendezett nemzetközi konferencián B
2009. március 20. péntek 11:54 - HírExtra
A megváltozott globális kihívásokra a NATO csak akkor tud megfelelő válaszokat adni, ha maga is képes a változásra - jelentette ki a miniszter.

A szövetség változásának előmozdítója lehet az Obama-adminisztráció új gondolkodása és Franciaország visszatérése a NATO integrált katonai szervezetébe - tette hozzá.
Kifejtette: az erősebb NATO azt is jelenti, hogy a jelenleginél erősebb katonai struktúrát kell kiépíteni és felül kell vizsgálni a 10 éve elfogadott stratégiai koncepciót.

Az új stratégiai koncepciónak - amelyet 1-1,5 év alatt lehetne kialakítani - meg kell erősítenie a kollektív védelem szerepét és reagálnia kell az új globális kihívásokra, mint az energia biztonság, a klímaváltozás és a kibernetikai védelem.

Szekeres Imre hozzátette, hogy az együttműködés szervezeti alapja a struktúrájában megújított, nem katonai képességekkel is megerősített NATO lehet.

A nagyobb biztonság és a szövetség erősítésének érdekében szükséges a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés intézményesített formáinak bővítése, a kapcsolatok stratégiai szintű javítása - mondta, megjegyezve: képtelenség, hogy ma egyetlen közös művelete van a két szervezetnek.

A miniszter Afganisztánnal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az országnak nem nyugati típusú államszervezetre és berendezkedés kiépítésére van szüksége, ugyanis nem hagyhatók figyelmen kívül a helyi viszonyok, az állam társadalmi és történelmi háttere. "Afganisztánban afgán megoldásra van szükség" - hangsúlyozta.

Szekeres Imre reményét fejezte ki, hogy a 2009-es év fordulópont lehet az afgán állam kialakulásában, hiszen idén tartják a választásokat, ami után hatékonyabb lehet a kormányzás és nőhet a bizalom a hatalom iránt.

A tárcavezető szerint a globális biztonság erősítése érdekében együtt kell működni Oroszországgal, hiszen földrajzi kiterjedésénél, politikai, katonai erejénél, illetve az energiahordozó-készleteiből fakadó gazdasági súlyánál fogva fontos szereplője az európai, a közép-ázsiai és a közel-keleti térség biztonságának is.

Azt mondta, hogy az Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok közötti, a rakétapajzsról szóló vita megoldása lehet, ha a rakétaelhárító berendezést az eredeti tervek szerint Európában építik fel, de a NATO fennhatósága alatt. A miniszter szerint mindez jól szolgálná a NATO közös érdekeit és egyaránt védelmet nyújtana az Egyesült Államoknak és az Európai Unió tagállamainak is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását