2024. május 18. - Erik, Alexandra

"Hét szűk esztendőt" hoz az MSZP kongresszus?

A Fidesz szerint újabb megszorításokhoz adhat felhatalmazást az MSZP hétvégi kongresszusa - mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.
2009. március 20. péntek 12:50 - HírExtra
A politikus szerint Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője egy pénteki televíziós interjúban "elég nyíltan és elég világosan beszélt arról, hogy újabb megszorító lépésekre készülnek, és a hétvégi MSZP-kongresszuson erre kérnek felhatalmazást".
Varga Mihály szerint erre utal, hogy az MSZP frakcióvezetője az interjúban újabb válságkezelő lépésekről, kiadáscsökkentésről és szerkezeti reformokról beszélt, valamint arról, hogy további összegeket kell átcsoportosítani, elvonni.

A Fidesz alelnöke szerint joggal vetődik fel a kérdés, hogy pontosan mire gondolt Lendvai Ildikó, mi az, amit a társadalomnak még el kell viselnie ettől a kormánytól, számítani kell-e újabb iskola- vagy kórházbezárásokra. Mint mondta, Lendvai Ildikó azt sem zárta ki, hogy a 13. havi nyugdíj teljes elvonására is sor kerül.

Hangsúlyozta: azt várják a szocialistáktól, hogy tegyék világossá, milyen kiadáscsökkentéseket terveznek, és a válságkezelő lépések mit jelentenek a gazdaság és a magyar emberek számára.

Nemcsak Gyurcsány Ferenc számára van tétje a kongresszusnak, hanem az ország közvéleménye számára is, mert jól látható, hogy az MSZP olyan lépésekre készül, amelyek keményen érintik a magyar családokat és a nyugdíjas háztartásokat - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy újabb riasztó adatok kerültek nyilvánosságra a magyar gazdaság és társadalom állapotáról: az építőipar teljesítménye 16 százalékkal volt gyengébb idén januárban, mint tavaly, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint pedig a reálkeresetek 6,9 százalékkal csökkentek januárban.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz hol lát lehetőséget a kiadáscsökkentésre, Varga Mihály azt mondta: több százmilliárd forint megspórolható a költségvetésben. Szerinte egyrészt az államadósság finanszírozásán 300-400 milliárdot lehetne megtakarítani csak a kormány távozásával, ugyanis jelenleg ennyi felárat fizet az ország Gyurcsány Ferenc hiteltelensége miatt. Hozzátette: a korrupcióval szembeni intézkedésekkel a Transparency International felmérése szerint 150-200 milliárdot lehetne megspórolni.

A bürokrácia csökkentésével pedig, amely Varga Mihály szerint nem feltétlenül jár létszámleépítéssel, 100 milliárdos nagyságrendű spórolást érhető el.
Van lehetőség a megtakarításra, ennek legfőbb akadálya azonban Gyurcsány Ferenc - jegyezte meg a Fidesz alelnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását