2024. május 19. - Ivó, Milán

Gyurcsány lemond! - a kongresszus eseményei percről-percre

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kész lemondani. Két hét múlva jöhet az utód. Befejezte mai munkáját a kongresszus, összeállt az új elnökség.
2009. március 21. szombat 09:53 - HírExtra
20:40

Összeállt az új MSZP-elnökség

Az MSZP-kongresszus ezekben a percekben fejeződött be. Az utolsó szavazások is lezárultak, így teljes lett az elnökség névsora. A már korábban megválasztott elnök, elnökhelyettesek és alelnökök mellett a többi tisztségviselőt is megválasztották.

A párt országos elnökségébe sorrendben a legtöbb szavazatot Bárándy Gergely országgyűlési képviselő, továbbá az elnökhelyettesi jelöltségtől visszalépő, a posztot korábban betöltő Juhász Ferenc, Veres János pénzügyminiszter és Hiller István volt alelnök kapta.
    
Az MTI információi szerint a párt Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának élére új elnököt választottak. A 626 szavazatból Tukacs István kormánybiztos 290, míg a korábbi elnök, Keller László államtitkár 289 szavazatot kapott.
    
Az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság élére a Borsod megyei Simon Gábort választották újra.
    
Pénztárnokká választották a posztot eddig megbízottként betöltő Brecskáné Nagy Máriát.
    
Az MTI információi szerint az este folyamán elnökségi taggá választották Varga Lászlót, a Societas elnökét, Vadai Ágnes államtitkárt és Herczog Edit európai parlamenti képviselőt.
    
Az elnökség utolsó kiadó helyét az MTI értesülése szerint Puch László államtitkár szerezte meg, s ezzel teljessé vált a testület, amely ezt követően össze is ült, hogy megtartsa rövid alakuló ülését. Az elnökség az érdemi munkát vasárnap kezdi meg.

(MTI)

19:06

Az MDF támogatja a feloszlatást is

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) negyedszer is támogatni fogja a parlament feloszlatását célzó kezdeményezést, de arra is felkészül, ha az indítvány - az eddigi három kísérlethez hasonlóan - most sem éri el a célját - közölte a párt szombaton az MTI-vel.

Erre az esetre is készen állva az MDF arra kéri a Fideszt, "vegye komolyan, hogy a jelenlegi parlamenti erőviszonyok között kell az ellenzéknek megoldást találnia" - olvasható az MTI-hez is eljuttatott, Dávid Ibolya által aláírt közleményben.
    
Ma a felelős ellenzéki pártoknak kölcsönös együttműködésben kell tenniük azért, hogy az országnak mihamarabb valódi válságkezelő kormányfője legyen. Mint írják, a helyzet komoly, ezért arra kérik a Fideszt, vegyék végre komolyan egymást és a lehetőségeket is.
    A legnagyobb ellenzéki pártként hatalmas a Fidesz felelőssége abban, hogy az MDF által kezdeményezett hétfői egyeztetést komolyan véve alternatívát tudjanak felmutatni Gyurcsány Ferenc lemondását követően - jegyzik meg, hozzátéve: bíznak abban, hogy a helyzet és a feladat súlyához mérten "felelős, felnőtt emberek módjára" tudnak együttműködni az országért. 
    
Ennek érdekében az MDF megismétli ajánlatát: most is támogatják a parlament feloszlatásában a Fideszt, cserében azt kérik, a párt vegye komolyan az MDF azon javaslatát, hogy a parlamenti többséget élvező ellenzéki pártok közösen találják meg az ország miniszterelnökét, válságkezelő programját.
    
A Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor - azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc az MSZP pártkongresszusán bejelentette: új kormány alakítását javasolja új kormányfő vezetésével - szombaton közölte: pártja nem kezd tárgyalást új kormányról, ám hétfőn kezdeményezi a parlament feloszlatását az Országgyűlésben.
    
"Új kormány csak a választópolgárok akaratából születhet, ezért a Fidesz tájékoztatja Magyarország polgárait, hogy nem kezd tárgyalást semmilyen új kormány alakításáról sem" - közölte Navracsics Tibor, amikor sajtótájékoztatóján ismertette a Fidesz elnökségének közleményét.
    
Mint mondta, az MSZP az ország szégyene, az új választás pedig az ország érdeke.
    
Ha hétfőn sikerül házszabálytól való eltéréssel tárgyalni a Fidesz indítványát az Országgyűlés feloszlatásáról, és a szocialisták is belátják, hogy az ország érdekeit saját hatalmi érdekeik elé kell helyezni, akkor az előre hozott választásokat június 7-én, az EP-választással egy időben meg lehet tartani - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

(MTI)

17:54

A szocialisták csodálkoznak a Fideszen

Az MSZP szerint meglepő a Fidesz álláspontja, mivel a legnagyobb ellenzéki párt 2006 óta azt mondja, hogy az ország érdekében bárkivel hajlandó összefogni, csak Gyurcsány Ferenccel nem - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője szombaton az MTI-nek.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szombaton azt mondta, a Fidesz nem kezd tárgyalást új kormányról, ám hétfőn kezdeményezi a parlament feloszlatását az Országgyűlésben. Az ellenzéki politikus azt követően beszélt erről, hogy Gyurcsány Ferenc az MSZP kongresszusán bejelentette: új kormány alakítását javasolja új kormányfő vezetésével.
    
Nyakó István szerint a Fidesz meghazudtolta eddigi álláspontját, és most azt mondja, sem személyről, sem ügyről senkivel nem kíván konzultálni.
    
A Fidesz is tudhatná, hiszen mondta: most csak Magyarország számít - közölte a szóvivő, megjegyezve, lehet, hogy ez is hazugság volt.
    
Nyakó István azt kérdezte, hogy a Fidesznek egyedül Orbán Viktor pártelnök hatalmi ambíciói számítnak-e?

A konstruktív bizalmatlansági indítvány nem erre a helyzetre került a magyar alkotmányba. A miniszterelnöknek csak két lehetősége van az alkotmány szerint: lemond vagy bizalmi szavazást kezdeményez maga ellen. A lehetőségek között azonban nem szerepel, hogy konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményezzen a miniszterelnök - mondta Gulyás Gergely.
    
Gyurcsány Ferenc szombati bejelentésével valójában lemondott, de jogilag "más technikát szeretne alkalmazni" annak érdekében, hogy az államfőt "kikapcsolhassák" a folyamatból - hangsúlyozta az alkotmányjogász.
    
Arra a kérdésre, hogy országgyűlési képviselőként kezdeményezheti-e Gyurcsány Ferenc a konstruktív bizalmatlansági indítványt, Gulyás Gergely azt mondta: a két tisztség nem választható külön. 
    
Alkotmánybírósági állásfoglalás születhet, ha a kormányfő mégis aláírja a konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló dokumentumot maga ellen. Az alkotmánybírósági állásfoglalás azonban nem valószínű, hogy visszamenőleg megsemmisíti majd az új miniszterelnök mandátumát - mutatott rá.
    
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök új kormány alakítását javasolta új kormányfő vezetésével szombaton az MSZP tisztújító kongresszusán. Politológusok és szakértők ennek alapján úgy vélik, hogy ez a gyakorlatban konstruktív bizalmatlansági indítvány kezdeményezését jelenti.
    
A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, többek között Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő és Hegedűs Zsuzsa szociológus. A szervezet korábban javaslatot tett a rendőrségi törvény módosítására, valamint tiltakozott a Kossuth téri kordon ismételt felállítása ellen.

(MTI)

17:25

A Fidesz továbbra is hajthatatlan

"Új kormány csak a választópolgárok akaratából születhet, ezért a Fidesz tájékoztatja Magyarország polgárait, hogy nem kezd tárgyalást semmilyen új kormány alakításáról sem" - fogalmazott Navracsics Tibor, amikor sajtótájékoztatóján ismertette a Fidesz elnökségének közleményét.
    
Mint mondta, az MSZP az ország szégyene, az új választás pedig az ország érdeke.
    
Vona Gábornak, a Jobbik elnökének Orbán Viktorhoz intézett nyílt levelére reagálva - kérdésre válaszolva - Navracsics Tibor megismételte: a Fidesz a parlament feloszlatását hétfőn az Országgyűlésben fogja kezdeményezni. (Vona Gábor nyílt levelében azt fejtegette, hogy Gyurcsány bejelentésével történelmi esély kínálkozik, melyet nem szabad elszalasztani, ezért "az utcáról kell nyomást gyakorolni a politikára", mert az előre hozott választások kiírására "a parlamentben az ottani politikai érdekek miatt" nincs esély. Mint írta: a Jobbik kész mozgósítani tagjait az ország megmentésére, s arra kérte Orbán Viktort, ő is tegye ugyanezt.)
    
Ha hétfőn sikerül házszabálytól való eltéréssel tárgyalni a Fidesz indítványát az Országgyűlés feloszlatásáról, és a szocialisták is belátják, hogy az ország érdekeit saját hatalmi érdekeik elé kell helyezni, akkor az előre hozott választásokat június 7-én, az EP-választással egy időben meg lehet tartani - közölte kérdésre válaszolva a Fidesz frakcióvezetője.
    
Abban bíznak - mondta -, hogy az elmúlt időszak bizonyíték lehetett arra a képviselőknek, hogy a válságból nem kifelé, hanem a válságba még mindig befelé megyünk, és hogy az MSZP nem képes olyan kormányzati politikát kialakítani, amely kivezeti az országot a válságból. 
    
"Tiszta lapot kell nyitni" - mondta, majd hozzátette: bíznak abban, hogy az országgyűlési képviselők többsége a lelkiismeretére fog hallgatni.
    
Arra a felvetésre, hogy ha a két kisebbik parlamenti párt és az MSZP megteremti a többséget, akkor sem kíván-e tárgyalni a Fidesz az új kormányról, Navarcsics Tibor azt mondta: ez nem a Fidesz szégyene lesz.
    
Ha az Országgyűlés többsége elutasítja a parlament feloszlatásával kapcsolatos javaslatot, akkor van-e újabb forgatókönyve a Fidesznek? - hangzott a kérdés, amelyre Navracsics Tibor azt válaszolta: abban bíznak, hogy a választópolgárok dönthetnek arról, hogy ki alakítson kormányt. 
    
Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktoron kívül van-e más, akit támogatnának miniszterelnöknek, Navracsics Tibor azt mondta: egy demokráciában ahhoz, hogy egy kormány létrejöjjön, a választópolgároknak kell dönteni. Mint közölte: nem arról van szó, hogy ők kit támogatnak, hanem arról, hogy a választók kit támogatnak. 
    
Magyarország új irányáról az embereknek kell dönteni, nem pedig az MSZP-nek - mondta Navracsics Tibor, s hozzátette: az MSZP bukott párt, bukott párt pedig ne alakítson kormányt Magyarországon.
    
Navracsics Tibor az elnökség álláspontját tolmácsolva közölte: hét év MSZP-SZDSZ-kormányzás eredményeképpen a gazdaság zuhan, az államadósság fojtogat, az üzemeket bezárják, egyre többen kerülnek az utcára, emberek millióinak  sorsa vált bizonytalanná. Az országot anarchiában, zűrzavarba vezették, válságba és kilátástalanságba sodorták. 
    
Mint mondta, a rendszerváltás óta a legnagyobb megszorítás előkészítése folyik.

Közölte: az MSZP az emberek szemében már régóta bukott párt, egy olyan bukott párt,
amelyik az ország érdekében sem képes lemondani a hatalomról, s amely az emberekkel akarja megfizettetni a kormány kudarcainak árát.
    
Gyurcsány Ferenc az MSZP rendkívüli kongresszusán szombaton jelentette be, hogy új kormány alakítását javasolja új kormányfő vezetésével.
 
(MTI)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Csermanek János
2009. március 21. 13:49
"...utoljára küldték ki (ám!) a HírExtra tudósítóját és fotósát"...
Ez mindent elmond - amit eddig is sejtettem, láttam itt ezen a webhelyen. (ATV-HírExtra-TelAvivTV)...
- Hiába az imázs frissítés.) :-P
Aser fórumozó kell nektek. Akkor visszaállhatna az eltüntetett "fórum" is itt...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását