2024. május 20. - Bernát, Felícia

Menő a facipő

A facipő, amely a szélmalomhoz és a tulipánhoz hasonlóan Hollandia jelképe, nemcsak emléktárgy turisták részére: a hollandok munkában és otthon ma is viselik, főleg vidéken.
2009. március 21. szombat 16:55 - HírExtra
Évente mintegy 350 ezer pár facipő készül évente Hollandiában - mondta el az 56 éves Paul Nijhuis, akié a Beltrumban működő, 120 alkalmazottat foglalkoztató legnagyobb hollandiai facipőgyár.

Évente három párat használok el - mondta Theo Startelder 77 éves nyugdíjas földműves, aki hatalmas facipőben kerékpározik Beltrum utcáin. "Benne dolgozom, pihenek, és amikor elkopik, egyszerűen bedobom a kandallóba".

A 44 éves Francis Adriannse 18 éves fia születésnapjára jött új facipőt venni az üzem boltjába. "Otthon viseli, lusta, nem szereti a cipőfűzőt" - mondja az édesanya. Sok gyerek jár facipőben. A kinőtt lábbelik virágtartóként végzik, a házak homlokzatát díszítve.

A világ legrégibb, 1270-ben készült facipőjét Rotterdamban találták meg 1990-ben egy ásatáson. A hollandok a XIX. század közepéig saját maguk faragták a facipőjüket - mondta el Paul Nijhuis, aki 1975-ben vette át az apja által 1938-ban alapított üzemet.
Az ötvenes években szinte minden városban működött facipőgyár. 1950-ben 9 millió pár facipő készült az akkor 10 milliós lélekszámú Hollandiában. Minden facipőkészítőnek megvoltak a maga motívumai, innen lehetett felismerni, melyik cipő hol készült - mondta Paul Nijhuis, aki nyolcéves koráig csak facipőben járt.

Hollandiában tucatnyi, Spanyolországban egy, Franciaországban, Németországban és Belgiumban néhány facipőgyár működik még Nijhuis szerint. Gyárában 6000 nyárfa- és fűzfarönköt dolgoznak fel. Egy gép a lábbeli külsejét, egy másik pedig a belsejét faragja. Naponta kétezer pár készül belőle.

A hegyes vagy gömbölyű orrú facipő a csiszolás előtt egy héten át szárad. Egynegyedük marad nyersfa, a többit, amelyeket a turistáknak szánnak, Van Gogh képeivel, sajtformákkal, tulipánokkal vagy marihuánalevelekkel díszítik. Évente 6 millió pár facipő-emléktárgy, kulcstartó, persely vagy dísztárgy készül Hollandiában.

Nijhuis nem győzi magasztalni a facipőt: beszívja az izzadságot, védi a lábat télen a hidegtől, nyáron a melegtől. Egy 1997-ben készült tanulmány szerint a facipők megfelelnek a holland és európai uniós cipőbiztonsági szabványoknak - mondta el Wilbert van den Eijnde, a tanulmány egyik szerzője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását