2024. június 1. - Tünde

Mesterházy: Csak egy évre kell miniszterelnök

Az MSZP egy évre keres új miniszterelnököt – mondta Mesterházy Attila, a MSZP alelnöke a Nap-kelte vasárnapi műsorában.
2009. március 22. vasárnap 12:39 - HírExtra
A személynek nagyon komoly köze van a programhoz, hiszen egy évre keresünk új miniszterelnököt – mondta a politikus, akit a szocialisták szombati kongresszusán választották a párt alelnökévé.

Hozzátette: a személynek tudnia kell, hogy mit vállal és teljesen természetes, hogy bele is kíván szólni, milyen program mentén irányítja az országot a következő egy évben.
Mesterházy Attila azt mondta: hisz abban, hogy az SZDSZ-szel és adott esetben az MDF-fel is meg tudnak egyezni a válságot kezelő programban és a személyekben is. Szerinte azonban úgy nem lehet komoly tárgyalást folytatni, hogy az MSZP megmondja előre kiben gondolkodik.

Közölte: valamilyen fajta szakértői kormány alakulhat, de mögötte is politikai pártok állnak, most potenciálisan három párt, az MSZP, az SZDSZ és az MDF.

Elmondta, hogy vasárnap lesz az új MSZP-elnökség első érdemi ülése, amelyen az MSZP tárgyalódelegációjának mandátumáról fognak tanácskozni, arról, hogy mit visznek a többi parlamenti párthoz.

A tárgyalódelegáció tagja Gyurcsány Ferenc pártelnök, Simon Gábor, a választmány elnöke és Lendvai Ildikó frakcióvezető.

A politikus arról is beszélt: nem volt túl demokratikus döntés a Fidesz részéről, hogy rögtön azt mondták, nem tárgyalnak semmiről. Ugyanakkor a Fidesz nem véletlenül reagált ilyen gyorsan és határozottan. Úgy vélte: ők is érzik, hogy miniszterelnök lépése „bizonyos szempontból versenyelőnyhöz juttathatja - ha rövid távon is - a kormánykoalíciót az elmúlt hetekhez, hónapokhoz képest”.

Elmondta, hogy a frakcióban voltak előjelei a miniszterelnök bejelentésének, voltak erről szóló „pletykák”, de senki nem vette annyira komolyan ezeket.

Gyurcsány Ferenc a párt szombati kongresszusán jelentette be, hogy új miniszterelnök vezetésével alakuljon új kormány. Indoklásul elmondta, hogy a reformpolitikát folytatni kell, s ha ő a változások akadálya, akkor ezt az akadályt most megszünteti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását