2024. május 12. - Pongrác

Fa bálnák és egyéb érdekességek a Közraktáraknál

Hatalmas fa bálna és street art akciók - kulturális rendezvénnyel búcsúztatják péntektől három napon át a Duna-parti Közraktárak leromlott állapotú épületegyüttesét, mielőtt megkezdőzik a CET kulturális és szórakoztató központ építése.
2009. március 27. péntek 18:13 - HírExtra
A három napos rendezvény szervezőinek tájékoztatása szerint az érdeklődők elsőként Szőke Gábor alkotását tekinthetik meg: a 26 méter hosszú, 8 méter széles és 8,5 méter magas deszkabálnát a kortárs szobrászati szcéna már többszörösen díjazta. A bálna megépítéséhez a művész csaknem 10 köbméter faanyagot használt fel, a cetet a Közraktárak területén kialakítandó központ egyik legjellemzőbb formai megoldására, az épületeket befedő óriási "üvegbálnára" rímelve alkotta meg.

Az OCTOGONart Galéria szervezésében fiatal művészek street art alkotásai is láthatók vasárnap estig: Kovács Budha Tamás, Orosz Richárd, Stark Attila, Szigeti Árpád és Tábori András munkái a város jellegzetes alakjait és megnyilvánulásait mutatják majd be.
A cél a fiatal művészek modern alkotásain keresztül megismertetni a közönséggel azt a formavilágot és életérzést, amely a rövidesen felépülő CET-et jellemzi majd - írták a szervezők.

A mintegy 27 ezer négyzetméteres beruházás a tervek szerint 2010-re készül el. A Kas Oosterhuis tervezte épületegyüttes szokatlan megoldásban integrálja a XIX. századi raktárépületeket egy korszerű építménnyel. A két meglévő régi raktárépületen egy egyedi tervezésű üveghéj nyúlik majd át és galériát alkotva egyesíti a régi és új építményeket, amelyben számos üzlet működik majd, a kis butikoktól, bároktól, művészeti galériáktól a nagyobb egységekig, éttermekig. A komplexum második emeletén egy 1050 főt befogadó rendezvény- és koncertterem is helyet kap.

A fejlesztés része két parkolószint, valamint sétálóösvények, kerékpárutak és teraszok kialakítása a Duna mentén, összekötve a már kialakulóban lévő egyetemi városrészt a szomszédos parkkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását