2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vádat emletek a kormányzó ellen

Hivatali korrupció és zsarolás, valamint Barack Obama elnök megüresedett szenátori helyének árusítása miatt vádat emeltek Rod Blagojevich volt illinois-i kormányzó ellen - közölték szövetségi ügyészek helyi idő szerint csütörtökön.
2009. április 3. péntek 08:27 - HírExtra
A vádesküdtszék 16 pontban emelt vádat az 52 éves volt demokrata párti politikus ellen. Egyebek mellett széles körű korrupcióval, zsarolási összeesküvéssel és kísérlettel, valamint azzal vádolják, hogy hazudott a szövetségi nyomozóknak. A vádirat szerint azért cserébe, hogy Obama helyére a megfelelő személyt jelöli ki, miniszteri posztot, pénzadományt vagy egy jól fizető állást akart kérni.

Blagojevich kijelentette, hogy ártatlan, politikai boszorkányüldözés áldozata, és harcolni fog igazáért. Ha minden vádpontban bűnösnek találják, akár 300 évi börtönbüntetést és négymillió dolláros bírságot szabhatnak ki rá.

Rod Blagojevich második hivatali periódusát töltötte Illinois állam kormányzójaként, amikor a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által lehallgatott telefonbeszélgetések alapján tavaly decemberben kiderült, hogy pénzért és egyéb előnyökért árulta Obama szenátori helyét. Az állami törvényhozás alkotmányos vádemelési eljárás keretében kilenc hete egyhangú döntéssel elmozdította hivatalából; a szenátus kimondta, hogy a kormányzó visszaélt hivatali hatalmával, távoznia kell tisztségéből.

Ugyancsak vádat emeltek Blagojevich öt legközelebbi tanácsadója, köztük bátyja, Robert Blagojevich üzletember, a volt kormányzó egykori kampányfőnöke, valamint két korábbi kabinetfőnöke ellen. Az ügyészek szerint a volt kormányzó hivatali munkája során különböző állami kinevezéseket és beruházásokat, törvények aláírását arra használta fel, hogy pénzt keressen, továbbá kampányadományokat és állásokat szerezzen magának és másoknak.

Rod Blagojevich, amikor Illinos állam törvényhozása leváltotta hivatalából, kijelentette: semmi rosszat nem tett, nem vallhat be valamit, amit nem követett el, szeretne bocsánatot kérni, de nincs miért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását