2024. június 2. - Kármen, Anita

Sólyom László is kiváncsi a Mol-ügyre

Sólyom László köztársasági elnök szerdán aggodalmát fejezte ki Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a cégben szerzett orosz olajipari vállalat tulajdonszerzésének hatásai miatt - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-t.
2009. április 8. szerda 13:51 - HírExtra
Az államfő a Sándor-palotában fogadta a Mol elnök-vezérigazgatóját, aki arról a tranzakcióról tájékoztatta Sólyom Lászlót, amelynek keretében az orosz Surgutneftegaz olajipari vállalat részesedést szerzett a magyar olajtársaságban - olvasható a közleményben.

Mint írják, a találkozón az államfő kifejezte aggodalmát a tulajdonszerzés lebonyolításának módja és lehetséges hatásai miatt.

Sólyom László jelezte: kérni fogja a kormányt, hogy az energiaellátás biztonságát és a tranzakció lehetséges hatásait a jövőben is vegye figyelembe az ügyben tett lépéseinél - írják.

Az osztrák OMV a múlt héten jelentette be: eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegas-nak. Az ügylet értéke, az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró volt.

Oroszországi elemzők szerint a cég a Kreml tanácsára vagy nyomására vett Mol részvényeket, a hír meglepetést keltett ipari körökben.

Az orosz társaság közleményében jelezte: a részesedés megszerzése jelentős lépés stratégiai céljának teljesítése felé, és az üzlet révén erősödni fog Európa energiaellátásának biztonsága.

Ezen a héten kedden a Külügyminisztériumba kérették a budapesti orosz nagykövetet a Mol-részvények orosz felvásárlásának ügyében. A külügyi szakállamtitkár a találkozón közölte, hogy a magyar kormány a végsőkig kitart a Mol függetlenségének megőrzéséért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását