2024. május 18. - Erik, Alexandra

Összefogás a neutronkutatóért

A környező országok tudományos, gazdasági, politikai életének képviselői támogatják, hogy Debrecenben valósuljon meg az Európai Unió legnagyobb, 1,1 milliárd eurós tudományos beruházása, az Európai Neutronkutató Központ (ESS) - tanúsították a hozzászólások azon a konferencián, amelyet "Mit tehet a régió az európai tudományért és társadalomért?" címmel rendeztek pénteken Debrecenben.
2009. április 17. péntek 21:05 - HírExtra
Az ESS egy kutatási célú részecskegyorsító, amely az úgynevezett hosszú impulzusú neutronforrást alkalmazza az anyagszerkezet roncsolásmentes kutatására. A központ működése egyszerre forradalmasíthatja a gyógyszerkutatást, a vegyipart, az elektronikát és még számtalan más ágazatot. Ha elkészül, 600 személynek ad munkát, és a világ minden részéről évente 4.000-5.000 vendégkutató látogatásával lehet számolni.

Az EU által felkért független nemzetközi szakértői csoport 2008 folyamán elvégzett helyszínbírálata során a projektre kiválóan alkalmasnak ítélte Debrecen adottságait. A cívis város mellett versenyben van még a spanyolországi Bilbao és a svédországi Lund.
A magyar pályázat sikere érdekében rendezett pénteki debreceni nemzetközi konferencián a magyar kormány, a hazai tudományos élet képviselői mellett Ausztria, Románia, Szlovákia és Kárpátalja küldöttei érveltek az intézet Debrecenbe telepítése mellett.

Garamhegyi Ábel, a gazdasági minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára biztosította a résztvevőket, hogy a kormány képes támogatást biztosítani a projektnek.
(Egy múlt őszi kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottak szerint Magyarország 90 milliárd forintot biztosít e célra. A beruházás 30 százalékát kitevő önrész harmadát a központi költségvetésből, harmadát a Strukturális Alapokból, harmadát pedig a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból fedeznék.)

Garamhegyi Ábel meggyőződésének adott hangot, hogy az ESS-beruházás világszínvonalú projekt lesz, Európa alapvető érdekeit szolgálja, s kiváló lehetőséget nyújthat a magyar gazdaság élénkítésére és versenyképességének fokozására.

Herczog Edit európai parlamenti képviselő, az ESS Nemzeti Tanács elnöke szerint az EU új tagállamaiban még nem volt ilyen nagyságrendű beruházás. Magyarország nem felejti el a régió országainak támogatását - tette hozzá.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy az EU tervezett 41 kiemelt tudományos nagyberuházásából tucatnyi a közép-kelet-európai régió országaiba kerül.
Európa számára azért lenne fontos az ESS debreceni telepítése, mert ezzel az európai versenyképesség egyik jelentős feltétele valósulna meg, nevezetesen a fejlesztések egyenlő elosztása a régiók között - fűzte hozzá Herczog Edit.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke költséghatékony megoldásnak nevezte a neutronkutató debreceni telepítését. Az MTA elnöke szerint a globális versenyben csak akkor van esélye Európának, ha egységesen lép fel.

Erről sokat beszélnek Európában, de tenni is kellene érte, hogy fontos szereplő legyünk a globális arénában. Ebben lehetne nagy szerepe az ESS-nek és más közös infrastrukturális beruházásoknak" - mondta.

Mezei Ferenc akadémikus, az ESS működését megalapozó eljárás, az úgynevezett hosszú impulzusú neutronforrás kidolgozója szerint az európai neutronkutatóknak azért van szükségük az ESS-re, mert a jelenleg neutront biztosító 11 telephelyből az élettartam lejárta miatt 2025-re már csak 3 marad.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a beruházás jól illeszkedne a város gazdaságfejlesztési elképzeléseibe, amelyek szerint a magas hozzáadott értékű iparágakat és szolgáltatásokat támogatják. Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem rektora hozzátette: komoly szakmai hátteret biztosítana a beruházás működtetésének a máris jelentős tudományos-kutatási potenciállal rendelkező egyetem.

Lucian Sova, Románia gazdasági államtitkára, illetve Stefan Hanslik, Ausztria kutatási minisztériumának képviselője államuk teljes mértékű támogatásáról biztosította a debreceni beruházást.

Egyed Géza, az ESS projektért felelős miniszterelnöki megbízott közölte: a magyar pályázat esélyei jók, bíztató a közép-európai összefogás. A legkorábban májusban várható döntést követően a nyertes városban az Európai Unió számos tagországának részvételével, mintegy nyolc éven belül valósul meg a beruházás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását