2024. május 18. - Erik, Alexandra

Mégis megnyithatják az aranybányát

Románia megvalósítja a romániai Verespatakon (Rosia Montana) az aranybánya-beruházási projektet, hiszen már 350 millió eurót költött rá - jelentette ki Catalin Hosu, a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kommunikációért felelős regionális menedzsere.
2009. április 20. hétfő 16:02 - HírExtra
A kanadai-román vegyes vállalat beruházása megtorpant azt követően, hogy 2007 szeptemberében a román környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette a vállalat projektjének engedélyeztetési folyamatát.

A tavaly év végi romániai kormányváltás azonban kimozdíthatja a holtpontról a beruházást, hiszen a Nicolae Nemirschi új környezetvédelmi miniszter április 10-én kijelentette: az engedélyeztetési folyamat folytatódik, hiszen azt a szaktárca soha nem függesztette fel. A tárcavezető azzal indokolta ezt a kijelentését, hogy az által vezetett minisztériumban nem talált hivatalos iratot, amely a folyamat felfüggesztéséről rendelkezne.

"Nem a minisztérium, hanem a román kormány döntése az, hogy Verespataknak szüksége van erre a beruházásra, hiszen a régiónak más esélye, lehetősége nincs ezen a projekten a kívül" - mondta Nemirschi, akit a Ziua című bukaresti napilap idézett korábban.

Az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni Verespatakon, ahol becslések szerint a föld 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt. Magyarország, valamint romániai civil szervezetek, egyházak és a Román Tudományos Akadémia ellenzi a beruházást, ugyanis az RMGC ciános technológiát alkalmazna, a beruházás pedig a verespataki épített örökséget is súlyosan károsítaná.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását