2024. június 2. - Kármen, Anita

Csimpánzvilág Veszprémben

A Veszprémi Állatkert új attrakciója, a Csimpánzvilág (majomház) május 7-én nyílik meg a nagyközönség előtt, benépesítéséhez a környezetvédelmi tárca minden segítséget megad - tudatta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2009. április 24. péntek 06:09 - HírExtra
Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter elkötelezett abban, hogy az új létesítménybe minél hamarabb olyan állatok kerülhessenek, amelyek fogságban szaporodott, egészséges, a nagyközönséghez hozzászokott majmok. A tárcának néhány nap alatt sikerült tíz olyan csimpánzt találnia Európában, amelyek a Washingtoni Egyezmény előírásainak megfelelően az országba behozhatók, s ehhez a minisztérium minden támogatást megad.

Az Európai Állatkertek Szövetségének (EAZA) cserelistáján ezen a héten 8 csimpánznak is keresnek új helyet, a nürnbergi állatkert egy háromfős vegyes csapatának, amely a két szülőből és kölykükből áll, míg a chesteri állatkertben egy ötfős nőstény csapatnak keresnek jobb elhelyezési lehetőséget. A pécsi állatkert hím és nőstény csimpánza is a veszprémi csimpánzházba költözhet, ezzel sorsuk megnyugtatóan rendeződne.

A környezetvédelmi tárca engedélyén kívül a csimpánzok áthelyezéséhez az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) illetékeseinek a hozzájárulásához van még szükség.

A tárca illetékes osztálya szerdán tárgyalt az EAZA csimpánzprogramjának, illetve emberszabású majmokkal foglalkozó szakértői csoportjának vezetőivel, akik együttműködésükről és támogatásukról biztosították őket - olvasható a tárca MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az összegzés szerint létezik olyan megoldás a veszprémi csimpánzház benépesítésére, amely minden érintett számára kedvező: olyan állatok foglalhatják el az üres területet, amelyek nem kielégítő körülmények között élnek és sorsukban pozitív változást hozna a Veszprémbe költözés.

Az eredeti elképzelések szerint Ausztriából, a bezárt gänserndorfi szafariparkból kerültek volna Veszprémbe olyan, látogatókhoz nem szokott csimpánzok, amelyeken ott egy nemzetközi program részeként orvosi, tudományos kísérleteket végeztek. A terv állatvédő csoportok tiltakozását váltotta ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását