2024. május 19. - Ivó, Milán

Egyre jobban félünk a munkanélküliségtől

Tovább nőtt a félelem a munkanélküliségtől az elmúlt hónapokban, s mostanra az alkalmazottak és vállalkozók közel fele tart attól, hogy munkanélkülivé válhat - derül ki a TÁRKI Omnibusz kutatás legfrissebb eredményeiből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.
2009. április 24. péntek 16:31 - HírExtra
Míg 2008 novemberében tíz alkalmazott és vállalkozó közül még kevesebb mint öt félt a "kívül rekedéstől" , addig ezek aránya 2009 márciusában már közel járt az 1992-ben mért legmagasabb értékhez. A rendszerváltást követő években tíz alkalmazottból, vállalkozóból öt-hat tartott attól, hogy nem tud újra elhelyezkedni, ha egyszer munkanélkülivé válik.

Az összegzés szerint sok tekintetben nem változott az, hogy kik félnek az átlagosnál jobban vagy kevésbé a munkahely elvesztésétől: ettől továbbra is a magasabb iskolai végzettségűek tartanak a leginkább, míg az alacsony iskolai végzettségűek a legkevésbé.
Ugyanakkor 2008 novemberéhez képest van, amiben megváltozott a munkahely elvesztésétől való félelem társadalmi háttere: míg négy hónappal ezelőtt inkább a férfiak, most inkább a nők félnek nagyon állásuk elvesztésétől.

Míg tavaly novemberben az ötvenes éveikben járók, idén márciusban a harmincas éveiket taposók körében magas az állásvesztéstől nagyon tartók aránya, miközben ebben a korcsoportban magas a munkahely elvesztésétől alig félőké is, a vezetők, a vállalkozók és az értelmiségiek között a korábbinál magasabb a munkájuk elvesztésétől tartók aránya - olvasható az összegzésben.

Tavaly ősszel még a községekben élők, idén tavasszal viszont leginkább a városi lakosság, kisebb mértékben pedig a budapestiek és a megyeszékhelyeken lakók aggódnak a munkahelyeikért, ezzel szemben most a falvakban élők körében tapasztalhattuk az állásukat féltők legkisebb táborát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását