2024. május 18. - Erik, Alexandra

A kormány nem tudott közbelépni a Mol-ügyben

A kormány tudott arról, hogy vásárlási szándék van a Mol-részvények iránt, de két gazdasági társaság ügyletét nem lehetett megakadályozni.
2009. április 29. szerda 06:33 - HírExtra
Ficsor Ádám nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter ugyancsak azt mondta, hogy nem volt lehetőség megakadályozni a tranzakciót.

Amit meg lehetett tenni, azt megtették, a Mol függetlensége megmaradt - mondta az MSZP-s politikus, hozzátéve: akkor lenne baj, ha az állam és a szolgálatai nem tudtak volna az olajvállalat papírjainak eladásáról.

Tóth Károly elmondása szerint a nemzetbiztonsági bizottság ülésén egyetértés volt arról, hogy a Mol függetlenségét meg kell őrizni és ehhez akár törvényt is módosítani kell, ezzel erősítve az állam védelmi szerepét. Egyetértés volt abban is - fűzte hozzá -, hogy a legutóbbi esetben a MOL és a kormány együttműködésével sikerült a cég függetlenségét fenntartani.

Ficsor Ádám nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter az MTI-nek úgy fogalmazott: a tranzakció pontos részleteiről a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén tényekkel alátámasztva bemutatták, hogy a tranzakciót megakadályozni nem volt lehetőség.

Hozzátette: Simicskó István, a grémium kereszténydemokrata elnöke hazudott, amikor azt mondta, hogy tudtak a tranzakcióról és meg tudták volna akadályozni azt. Hazugságával nem csak politikai tisztességtelenséget követ el, hanem nemzeti érdeket sért - hangoztatta Ficsor Ádám.

Közlése szerint ebben az ügyben egyértelművé kell tenni, hogy ugyanazt gondolja a kormányoldal és az ellenzék; meg kell őrizni a nemzeti olajvállalat függetlenségét. Emiatt az ügyben pártpolitikának helye nincs - hangsúlyozta.

Az osztrák OMV március végén jelentette be, hogy eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegas-nak, az ügylet értéke - az OMV közleménye szerint - 1,4 milliárd euró volt.

A Surgutneftegaz Oroszország egyik legnagyobb kőolaj- és földgázipari konszernje, amelyben számos, nagy kőolaj- és földgáztartalékokkal rendelkező korábbi állami vállalat tömörült 1993-ban. Székhelye a Hanti-Manszi Autonóm Körzetben lévő Szurgut.
Oroszországi elemzők szerint a cég a Kreml tanácsára vagy nyomására vett
Mol-részvényeket.

A hírek szerint a Kremllel igen jó kapcsolatban álló konszern élén a kezdetektől fogva Vlagyimir Leonyidovics Bogdanov vezérigazgató áll, aki 1983-tól töltött be vezető tisztségeket a szurguti olajmezőkön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását