2024. május 18. - Erik, Alexandra

Markó: "...a nacionalizmust is felülről szítják"

Az EMNT-vel való együttműködés a közös nevezőn múlik, s a jó választási eredmény csak tovább erősítheti a magyar-magyar összefogást. Csángóföld kérdése nehéz ügy. Markó Bélával, az RMDSZ szövetségi elnökével beszéltünk.
2009. április 29. szerda 12:51 - Kőrösi Viktor Dávid

Hogyan sommázná az elmúlt öt hónapot az RMDSZ és a román pártok viszonyát illetően?

Lassan normalizálódik a helyzetünk, hiszen a választások után többféle zavar is volt körülöttünk. Próbáltunk a kormánykoalíció tagjaivá válni, aztán a kormányzó pártok és az államelnök részéről súlyos szószegések történtek. Az RMDSZ-en belül is elég sok kérdés volt a körül, hogy a kormányból ellenzékbe kell menni. Polgármesterek, önkormányzataink joggal aggódtak, hogy mi lesz az elkezdett munkákkal, pályázataikkal. Lassan a helyzetünk tisztul, éppen most készülünk egy bizalmatlansági indítvány benyújtására a liberális párttal együtt.

A liberálisokkal kapcsolatban is voltak zavarok, amikor egy rövid ideig a barikád más-más oldalán álltunk. Azt gondolom, hogy mára kialakult az, hogy ellenzékben hogyan tudunk együttműködni.

A kormánypártokkal is tartjuk a kapcsolatot, a demokrata-liberális párttal árnyalatnyival jobban szót tudunk érteni, mint a szociáldemokratákkal.

Némileg elébe is ment a következő kérdésnek. Ezek szerint tehát a PNL-hez való viszonyuk maradt, amilyen volt, közben egy kis kitérővel.

Igen, de a nézetkülönbségek félretételéhez az is hozzájárult, hogy a liberális pártnak új elnöke van, akivel másképpen tudunk tárgyalni. Természetes, hogy a volt miniszterelnökben, Călin Popescu-Tăriceanuban maradt egy tüske a koalíciós próbálkozásunk után. Tüske azonban bennünk is volt, nézőpontunk szerint neki is több ponton kellett volna másképpen eljárnia.

Crin Antonescut, az új nemzeti liberális elnököt óriási tapsvihar fogadta a kongresszuson. Ezek szerint az RMDSZ tagjai számára is egyértelmű, hogy ki a stratégiai partner…


Esetleg azt jelentheti, hogy Crin Antonescu alkalmas arra, hogy rokonszenvet ébresszen a magyarokban. Egyébként ez részben szólt a liberálisoknak, s részben annak a személynek, aki egyrészt egy fiatal generációt képvisel, másrészt ki is lóg a politikai klisékből, egy frissebb, kötetlenebb politikus. Erre most elég nagy az igény.

Másik téma. Milyennek ítéli meg a csángó magyarság helyzetét manapság?

A csángó magyarság helyzete kevesebbet változott 1989 óta, mint az erdélyi magyarok helyzete. Sokkal mélyebbről indultak a rendszerváltáskor, s egészen 2004-ig gyakorlatilag minden befagyott. Ami változás volt, hogy saját szervezetet tudtak létrehozni, magyarországi támogatásból a magyar nyelv oktatását önkéntes alapon, vasárnapi iskolákban meg tudták indítani.

2004-ben történt egy olyan fordulat, amikor be tudtuk vinni a csángóföldi iskolákba a magyar nyelv oktatását – ami nem jelenti a magyar nyelven való oktatást. Ez hivatalosan történt, az állam által fizetett tanárok által azok számára, akik ezt aláírásukkal igényelték. Beindult egy lassú előrehaladás, ma Csángóföldön több iskolában tanítják a magyar nyelvet, de tanulni továbbra is románul tanulnak.

Másrészt a legnagyobb problémát nem tudtuk megoldani, viszont nem is oldhattuk meg mi. Ez a magyarul való misézés kérdése. A csángó identitás legerősebb támasza a vallás, sajnos ez mindmáig nem oldódott meg.

Az oktatással kapcsolatban is voltak problémák…


Önállóság vagy önfeladás?
Az RMDSZ-nek a román politikában szövetségesekre volt szüksége, ugyanakkor elsősorban nem ideológiai alapon kellett koalíciós partnereket keresnie, hanem a kölcsönös érdek alapján. Egy ilyen koalíció azonban sohasem mehet el az önállóságnak még a részleges feladásáig sem - szögezte le Markó Béla, utalva arra, hogy az elmúlt években választani kellett önállóság és önfeladás között is. Olykor ez a választás a pillanatnyi politikai haszonról való lemondást jelentette, de ezáltal a szövetség megtarthatta egy távlatosabb jövő esélyét. Szerinte ilyen döntés volt az ellenzékiség vállalása - állapította meg Markó.

Forrás: MTI
Ez egy lassú, de fontos változás, hiszen ez azt jelenti, hogy a csángókat elismerik magyar anyanyelvűekként, magyarokként, amíg ezt eddig nem tették meg Bukarestben. Való igaz, hogy ezzel nem szűnt meg minden nyomás. Továbbra is próbálják a szülőket lebeszélni arról, hogy kérjék a magyar nyelv tanulását, de azért némi nyitás történt, ami az eddigiekhez képest azért jelentős változás.

Tud-e valamint tenni a Szövetség azért, hogy biztonságérzetet nyújtsanak a román nyomás alatt lévő csángó szülőknek?

A legnagyobb biztonságot akkor tudtuk nyújtani, amikor kormányon voltunk. Romániában felülről szokás befolyásolni a hangulatot, a nacionalizmust is felülről szítják, vagy oltják. A leghatékonyabb út az, ha a román pártokon keresztül próbáljuk meg megoldani azt, hogy a csángó magyarokon lévő nyomás mérséklődjön, vagy megszűnjön.

Erre most milyen esély látszik?


Van esély, mert beszélő viszonyban vagyunk a román pártokkal, s az is látható – amint az látszott a kongresszuson is –, hogy az RMDSZ szavát azért figyelembe veszik.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását