2024. május 19. - Ivó, Milán

És így lészen a romáknak oktatási központjuk

Fővárosi roma oktatási és kulturális központ létesül a VIII. kerületi Szentkirályi utcában - erről csütörtökön egyhangú szavazással döntött a Fővárosi Közgyűlés.
2009. április 30. csütörtök 22:35 - HírExtra
Horváth Csaba (MSZP) főpolgármestert-helyettes előterjesztése szerint az új kulturális központot a Napház Khamoro Klubmozi és a Cigány Ház - Romano Kher összevonásával, ezek jogutódaként hozzák létre.

A kormány 900 millió forintot biztosít arra, hogy egy korábban iskolaként működött épületben kialakíthassák a központot, amelynek működését évente több száz millió forinttal támogatja mindkét fél. A központ végső elhelyezéséről május végén, a VIII. kerület által felajánlott más helyszínek ismeretében döntenek majd.

A vita során politikusok és cigány szervezetek képviselői a romák társadalmi integrációját elősegítő oktatási-kulturális központ létrehozásának fontosságát hangsúlyozták. Demszky Gábor főpolgármester egyetértett az egyik roma szervezet, a Phralipe képviselőjének, Daróczi Ágnesnek azzal a véleményével, hogy legyen vége a nemzetiségi elnyomásnak, szülessenek meg a nemzetiségi autonómia komplett intézményei.

A közgyűlés határozott arról is, hogy a kormányzatnál kezdeményezik egy országos roma kulturális központ létrehozását. A cigány szervezetek szerint ugyanis ezt egy, a fővárosi roma kulturális központnál reprezentatív helyszínen kellene kialakítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását