2024. május 17. - Paszkál

Gyurcsány, az unatkozó kultúrember

Amikor kormányfő volt, akkor a sok programírás és kormányülés miatt semmi ideje nem maradt Gyurcsány Ferencnek, de most egyre-másra szemléli a kulturális programokat, amiket bőszen ajánl is blogjában.
2009. április 30. csütörtök 07:39 - Pásztor Balázs
Szabaddá vált idő

Egy gazdasági és pénzügyi válság által sújtott ország miniszterelnökének lenni nem egy olyan elfoglaltság, amely túl sok szabadidőt feltételez. Főleg akkor nem, ha valaki jó értelemben vett sztahanovista, és egyre-másra gyártja a különböző programokat - amik aztán valahogy nem válnak be. Nem sokkal jobb a helyzet akkor sem, ha valaki visszakerül egy olyan párt élére, amely épp a széteséssel küzd és még egy alkalmas miniszterelnököt is illene találnia.

Végül Gyurcsány ebből a pozícióból is távozott, így mint parlamenti képviselő, és mint a Táncsics Alapítvány elnöke maradt elég szabadideje, hogy olyan dolgokkal is foglalkozzon, amikre eddig nem maradt ideje: kultúra, család, blog. Persze a csúcson szerzett negatív hírnév ide is elkíséri: például az osztálytalálkozója időpontját igyekeztek előle eltitkolni, nehogy a rendezvényen való megjelenése kétes visszhangokat keltsen.

Gyurcsány-blog, mint kultúrajánló

Gyurcsány, a célpont
Gyurcsány Ferenc védelmét már csak egy évig biztosítja a Köztársasági Őrezred, haragosai pedig nem biztos, hogy ennyi idő alatt felejtenek. Ráadásul az ex-miniszterelnök egyre több olyan dolgot akar csinálni, ami biztonsági szempontból kiemelten veszélyes (úszás, kávézóban való megjelenés stb.). De Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője mindenkit megnyugtatott: a kormányfő elrendelheti Gyurcsány védelmét. „Mindig az aktuális veszélyeztetettség alapján születik erről döntés”. (blikk)
A felszabaduló szabadidőt misem jelzi jobban, mint az hogy az ex-kormányfő blogján az utóbbi időben a „nyugodt napok” címkén kívül szinte csak kultúrajánlókat lehet olvasni - valamint, hogy Gyurcsány már nem diktálja, hanem saját kézzel gépeli bejegyzéseit. Itt ajánlja az olvasók figyelmébe az egész világot bejáró brit „negyvenéves szűz” produkcióját, amely kétség kívül érdekes. De kitér a Felolvasó című, zseniális, erotikus náci-drámára is, amelynek filmváltozatáért Kate Winlset egy Oscart is besöpört az idén.

Csakhogy Gyurcsány nem lenne politikus, ha nem térne ki ennek nyomán is az „ellenséges” pártokra. Ugyanis, „ha már nácikról van szó, akkor rúgjunk bele a Jobbikba” felkiáltással elkezdi ecsetelni hogy „egy náci karakterű, antiszemita szövegeket mondó pártot, egyszerűbben náci, antiszemita pártot” nem lehet megtűrni a magyar közéletben. Csakhogy ő is ugyanabból a téves érvelésfonálból indul ki, mint a Parlamentben ezzel egymásnak eső honatyák, így ugyanabba a verembe is esik. Pedig Gyurcsánytól tényleg nem ezt vártuk, hisz az ex-kormányfő legalább arról híres volt, hogy normálisan utánanézett a dolgoknak.

A jövő Gyurcsánya

Az hogy mi lesz a szépreményű, hatalmasat bukó volt miniszterelnök sorsa, arról csak találgatni lehet. Sokak szerint a miniszteri tisztségre alkalmatlannak minősített Ficsor Ádám az ő beépített embere - aki jelenleg a titkosszolgálatokért felelős bársonyszékben tesped -, és információkat gyűjt, hogy Gyurcsány ne essen ki a meghatározó személyek köréből. Mások a 2014-es nagy visszatérést emlegetik: szerintük ismét Gyurcsány Ferenc lesz a miniszterelnök, négyévnyi Fidesz uralom után.

Az utolsó blog bejegyzés mindezen víziót alátámasztja. Abban ugyanis kifejti, hogy státuszváltoztatása óta senkivel nem változott a személyes viszonya – így kapcsolatai és szövetségesei is megmaradtak a visszatéréshez. Egy rosszul sikerült Fidesz-kormányzás után még a magyar nép aranyhal-memóriájában is bízhatunk, így elviekben esély van a nagy feltámadásra. Csakhogy addig sok víz lefolyik még a Dunán, és az MSZP-nek is jócskán fel kéne tápászkodnia a jelenlegi 10 százalékos támogatottságáról. Azonban egy biztos: Gyurcsány nem tűnik el csendben egy tengermellékben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását