2024. május 14. - Bonifác

MSZP: Van elég sertésinfluenza gyógyszer

Az MSZP-s Kökény Mihály szerint az egészségügyi kormányzat megtett minden szükséges intézkedést a sertésinfluenzával kapcsolatban, és Magyarország rendelkezik elegendő vírusellenes gyógyszerrel is. A szocialista politikus a fideszes Mikola István csütörtöki kijelentéseire reagált, miszerint kevés a gyógyszer, és elégtelenek a kormányzati intézkedések.
2009. április 30. csütörtök 12:41 - HírExtra
Kökény Mihály hangsúlyozta, hogy higgadt, felelős és szakmai kommunikációra van szükség, nem szabad, hogy a politika rátelepedjen erre a kérdésre, és felesleges pánikérzést keltsenek az emberekben. Kijelentette, hogy Magyarországon továbbra sincs közvetlen járványveszély, és megbetegedés sem fordult elő.

A szocialisták szakpolitikusa szerint Magyarország az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak megfelelő, elegendő vírusellenes készletettel rendelkezik, de a készletek mennyiségét más országokban sem hozzák nyilvánosságra.

Mint mondta, nem is egyféle gyógyszerről van szó, különböző gyógyszergyártók piaci versenye is érvényesül, így üzleti érdekeket is sérthetne, ha pontos számokat hoznának nyilvánosságra. Szerinte ha Mikola István kormányzati tényező lenne, a fertőző betegségek szakorvosaként, szaktekintélyeként az első lenne, aki tiltakozik az adatok nyilvánossága ellen.

Mikola István sajtótájékoztatóján tarthatatlannak nevezte, hogy a készletekkel kapcsolatos információk titkosak, szerinte a lakosságnak joga van tudni, hogy védelme érdekében a kormányzat milyen készletekkel, milyen akciókkal, milyen tervekkel rendelkezik. A fideszes politikus emlékeztetett: legutóbb Anglia számolt be arról, hogy 30 milliós készletüket 50 milliósra emelik, "Magyarországon azonban nem lehet tudni, mi zajlik a kormányzati függönyök mögött".

Kökény Mihály ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy feleslegesen nem érdemes "bespejzolni" a gyógyszerekből, vagy felíratni az orvossal, mert egy banális meghűléses megbetegedést nem speciális készítménnyel kell kezelni, ráadásul rezisztencia is kialakulhat a szerekkel szemben.

Az egészségügyi bizottság szocialista elnöke hangsúlyozta, hogy az egészségügyi kormányzat és az egészségügyi hatóságok mindenben az Európai Unió, az Egészségügyi Világszervezet és Nemzeti Pandémiás Terv szerint kell jártak el.
Mint mondta, folyamatban van a szakszemélyzet és az ellátó orvosok tájékoztatása, megtörtént az egyéni védőeszközök készleteinek és az antivirális gyógyszerkészletek ellenőrzése, a Ferihegyi repülőtéren pedig az ellenőrző pontokat megerősítették, rögzítik a potenciálisan veszélyeztetett országokból érkező utasok adatait, és beüzemelik a hőkamerát is.

Mikola István felvetéseire reagálva elmondta azt is, hogy még csütörtökön, vagy a 1-2 napon belül megérkezhet Magyarországra a vadvírus, amiből az oltóanyagot 8-12 hét alatt lehet tömeges mértékben előállítani.

Kökény Mihály szerint a hagyományos influenza elleni lakossági átoltottság a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, és van kapacitás a fertőzőbeteg-ellátásra is: erre a területre a fővárosi Szent László kórház szakosodott, ahol egyetlen ágyat sem szüntettek meg.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy valójában nem sertésinfluenzáról van szó, hanem egy új vírusról, amelyben kombinálódott a sertésinfluenza, az emberi influenza és a madárinfluenza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Angel
2009. április 30. 13:19
ja, nekik elég, meg azoknak akik majd meg tudják venni, a többi nem érdekes...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását