2024. május 5. - Györgyi

Zarándoklat Mindszenty sírjához

Országos engesztelő zarándokot keretében emlékeznek meg szombaton Mindszenty József bíborosról az esztergomi bazilikában.
2009. április 30. csütörtök 14:41 - HírExtra
A ferencesek pénteken este fél 8-kor indulnak a békásmegyeri Kálvária domb keresztjétől és várnak minden csatlakozni vágyót. A zarándoklatot az egyéni szándékok mellett Magyarországért, a magyar nemzetért ajánlják fel.

A Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola diákjai szüleik és tanáraik kíséretével teszik meg a Pilisen keresztül vezető utat, kétszáznál több résztvevővel. A kerékpárosok szombaton reggel átkelnek a Mária Valéria hídon Párkányba, majd 10 órakor felvonulnak az esztergomi bazilika elé és közösen vesznek részt az emlékmisén.

Mindszenty József halála napjához legközelebb eső szombaton 1992 óta minden évben rendeznek zarándoklatot, az ehhez kapcsolódó szentmisét Erdő Péter bíboros celebrálja az esztergomi bazilikában, majd a zarándokok egész nap leróhatják kegyeletüket Mindszenty sírjánál.

Mindszenty József 1945-ben lett esztergomi érsek és Magyarország prímása. Koholt vádak alapján 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Az 1956-os forradalom alatt kiszabadították, majd az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült, onnan 1971-ben hagyhatta el az országot és költözhetett Bécsbe, ahol 1975-ben halt meg.

Végakarata szerint az ausztriai Mariazellben temették el. A rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra Esztergomban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását