2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ünnepi hangverseny

Ünnepi hangversennyel tiszteleg a 200 éve született német zeneszerző, Felix Mendelssohn-Bartholdy előtt vasárnap este a Zeneakadémián a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar. Az estet Keller András vezényli, az e-moll hegedűverseny szólistája Kelemen Barnabás lesz.
2009. május 1. péntek 10:53 - HírExtra
A korai romantika egyik legnagyobb mesterének életművéből érdekes és népszerű alkotások hangzanak el - tájékoztatta az MTI-t Bukta Julianna sajtómenedzser, hozzátéve, hogy ritkaság az először megszólaló h-moll vonós szimfónia.

Mendelssohn csupán 12 éves volt, amikor első vonósszimfóniáját megírta. A kivételesen tehetséges fiatalember 1823 végéig 13 szimfóniát készített el - ekkor még csak 14 esztendős volt. A h-moll szimfónia a tizedik az ifjúkori sorozatban, ezt mindössze öt nap alatt vetette papírra.

Az est következő darabja az egyik legnépszerűbb koncertprogram, az e-moll hegedűverseny. Megalkotásánál Mendelssohn kiváló segítőtársra talált Ferdinand David személyében. A lipcsei Gewandhaus Zenekar hangversenymestere, hegedűvirtuóz és tapasztalt zeneszerző a szólóhangszer technikájára vonatkozó hasznos gyakorlati útmutatásaival járult hozzá a remekmű létrejöttéhez. Két évvel a zeneszerző halála előtt, 1845-ben David mutatta be a hegedűkoncertet.

A versenymű egyik jellegzetessége, hogy benne ismét életre kelnek Oberon koboldjai és Titánia tündérei, a Szenivánéji álom kísérőzene szereplői. Ez a szimfonikus alkotás zárja az estet, a Gráf Zsuzsanna vezette Angelica Leánykar közreműködésével.
A kísérőzene a középső alkotói korszakból való, Lipcsében írta Mendelssohn, aki 1835-től az ottani Gewandhaus és zenekara élén állt.

A Gewandhaus idén ünnepi évvel, augusztus végén és szeptember elején külön Mendelssohn Fesztivállal emlékezik meg a muzsikusról, akinek felemelkedését köszönheti. A Gewandhaus Orchestrát Riccardo Chailly és Kurt Masur vezényli, Katia és Marielle Labeque, Mischa Maisky, Paul McCreesh vezetésével a Bázeli Kamarazenekar, Thomas Hampson, Maurizio Pollini, Kremerata Baltica és más neves művészek lépnek föl az eseményen augusztus 21. és szeptember 19. között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását