2024. április 28. - Valéria

Fókuszban a magyar művek

Bartók Béla és Dohnányi Ernő egy-egy műve mellett egy kortárs szerző, Gyöngyösi Levente darabja is megszólal a Magyar Szimfonikus Körkép szombati koncertjén az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar előadásában.
2009. január 30. péntek 08:12 - Hírextra
A Művészetek Palotájában az együttest Héja Domonkos zeneigazgató vezényli, aki az MTI-nek elmondta: a zenekar számára fontos alkalom, hogy ismét eljátszhatja Gyöngyösi Levente Verkündigung - Angyali üdvözlet - című darabját. A körképbeli koncertek műsorának egyik kritériuma, hogy kortárs magyar mű is szerepeljen a programban.

A kompozíció megírására a zenekar kérte föl a zeneszerzőt az együttes alapításának tizedik évfordulójakor, 2003-ban. Gyöngyösi Levente zeneművét Rainer Maria Rilke verse ihlette, amelyet Konrád Antal előadásában hallgathat meg a koncert közönsége szombaton. A hangversenyt Bartók Béla Magyar Képek című öttételes alkotása vezeti be. A ciklus jól ismert, népdalokon alapuló, de eredetileg zongorára készült darabokat foglal magában (Este a székelyeknél, Medvetánc, Ürögi kanásztánc). A zenekari változat 1931-ben készült el. A óbudai zenekar autentikus Dohnányi-előadónak számít, ám a szombaton műsoron szereplő első szimfónia újdonság az együttes repertoárján.

Héja Domonkos az óbudai szimfonikusok évadjának fontos eseményei között említette, hogy március 7-én José Cura vezényli a Zeneakadémián az Utazás a világ körül című hangversenyüket. Az est első részben Rimszkij-Korszakov, Bizet és Ravel spanyol témájú és ihletettségű darabjai hallhatók majd, míg a második részben argentin zenéből adnak ízelőt Buchardo, Piazzolla és Ginastera művein keresztül.

José Curát a hazai közönség legelőször énekesként ismerte meg, de a neve karmesterként sem ismeretlen Magyarországon; legutóbb éppen az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekart vezényelte egy jótékonysági célú koncerten, amelyen Verdi Requiemje hangzott el.

A felkészülés során kialakult jó munkakapcsolat vezetett José Cura meghívásához, aki szívesen elfogadta a felkérést - mondta el a zeneigazgató. Hozzátette: májusi Beethoven-műsoruk szólistája a világhírű magyar zongoraművész, Frankl Péter lesz.

Idén már tizenöt éves az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar, amelynek a Warner Classics gondozásában megjelent a harmadik CD-je (Brahms: Magyar táncok) és már tervezik a következő felvételt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását