2024. május 12. - Pongrác

A legjobb zeneszerzők

A döntőbe jutott művek bemutatása után kihirdették Budapesten az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzői verseny eredményét: a kamarazenekari kategóriában Bella Máté Chuang Tzu's Dream, míg a nagyzenekariban Varga Judit Le Temps Retrouvé című művét találta a le
2009. január 13. kedd 11:02 - Hírextra
A kamarazenekari kategóriában a második díjat Dinyés Dániel Játékok - haladóknak 9-99, a harmadikat pedig Sáry Bánk Mégis című műve kapta. A nagyzenekari művek között a második helyen Horváth Balázs Borrowed Ideas, a harmadikon pedig Zombola Péter Symphony No. I./b című műve végzett.

Az Új Magyar Zene Egyesület (UMZE) és a Budapest Music Center (BMC) kezdeményezésére meghirdetett verseny döntőjébe mindkét kategóriában 4-4 mű került. Az új zenei darabokat a Művészetek Palotájában hétfőn este mutatta be az UMZE kamaraegyüttes és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar, előbbit Rácz Zoltán, utóbbit Keller András vezényelte. A zsűri - amelynek elnöke Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) rektora volt - a művek elhangzása után, éjjel hozta meg döntését.

Schneider Márta, a második díjakat finanszírozó Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a verseny kapcsán azt emelte ki: bebizonyosodott, hogy szükséges a fiatal tehetségek bemutatásának, kibontakozásának lehetőségét megteremteni. Hozzátette: a verseny jövőjéhez sok reményt fűz.

Szinger András, az első és harmadik díjakat finanszírozó Artisjus szerzői jogvédő egyesület vezetője arra mutatott rá, hogy a zeneszerzői verseny a közönség, a művek hallgatói számára volt igazán eredményes. Az egyesület 1600 tagja, tehát a szakma, örült, hogy ifjú pályatársakat fedezhetett föl és támogathatott.

Az LFZE és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola közös különdíját, az iskolák zenekarainak hangversenyfelkérését Bella Máté vehette át. Az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar Varga Judit művét szólaltatja meg a következő évadban. Az UMZE kamaraegyüttes Dinyés Dánieltől, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar pedig a muzsikusok döntése alapján Dinyés Dánieltől és Zombola Pétertől rendel új darabot. A pécsi Pannon Filharmonikusok Bella Mátét hívja meg egy exkluzív nemzetközi zeneszerzői versenyre. A verseny ötletgazdája, a Budapest Music Center megjelenteti az elhangzott koncert teljes anyagát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását