2024. április 27. - Zita

75 éves a kitűnő zeneszerző

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) szombaton este a Mátyás-templomban ünnepi hangversenyt rendez Kocsár Miklós 75. születésnapja alkalmából. Szülővárosában, Debrecenben november 30-án köszöntik koncerttel a Kossuth-díjas zeneszerzőt.
2008. november 20. csütörtök 22:40 - Hírextra
A KÓTA közlése szerint a Mátyás-templomban saját műveivel köszönti Kocsár Miklóst a Magnificat Gyermekkar, a Canticum Novum Kamarakórus és a Budapesti Monteverdi Kórus. Veszprém Város Vegyeskara és a Caritas Collectio Kamarazenekar a szerző Magnificat című motettáját adja elő Kocsár Balázs - Kocsár Miklós fia - vezényletével. A koncert előtt, a 6 órai mise keretében felhangzik Gounod Szent Cecília-miséje is a zene védőszentjének emlékezetére.

November 30-án Kocsár Miklós szülővárosában, Debrecenben rendeznek ünnepi hangversenyt, amelynek első részében elsősorban vokális darabok hangzanak el. Közreműködik a Vox Iuventutis Gyermekkar, a Szivárvány Gyermekkar és a Lautitia Leánykar. Majd a Kölcsey Kórus, a Bárdos Leánykar, a Kodály Zoltán Leánykar, a Canticum Novum Kamarakórus és a Debreceni Református Kollégium Kántusa lép pódiumra.

A Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus, valamint a Hajdú-Bihari Zenei Egyesület koncertjének második részében a Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar előadásában a Chaconne ősbemutatója hangzik el. Végül a Stabat Matert szólaltatja meg a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus Kocsár Balázs zeneigazgató vezényletével, magyarországi bemutatóként.

Kocsár Miklós 1933. december 21-én született Debrecenben. A Zeneművészeti Főiskolát 1959-ben végezte el Farkas Ferenc tanítványaként. 1963-ban a Zeneműkiadó szerkesztője, majd a Madách Színház zenei vezetője, karmestere volt. 1974 és 1983 között a Rádió népzenei rovatának vezetője, majd 1983-95-ig zenei főosztályvezető-helyettese volt. 1996-tól a Vántus István Társaság tiszteletbeli elnöke, 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2001-2004-ben az elnökség tagja. Több kitüntetés mellett 2000-ben Kossuth díjjal ismerték el zeneszerzői tevékenységét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását