2024. május 14. - Bonifác

Eladta tulajdonrészét a főváros

Csaknem 280 millió forintért eladta a fővárosi önkormányzat az Europlakát Kft.-ben meglévő 32 százalékos tulajdonrészét - erről kedd délután helyszíni javaslatra döntött a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága.
2009. május 5. kedd 20:16 - HírExtra
A zárt ülést követően képviselőktől az MTI megtudta, hogy az üzletrész-eladást csak az MSZP-SZDSZ- koalíció támogatta, az ellenzékiek tartózkodtak. A svájci vevő, az Affichage Holding SA az eddigi 60 százalék körüli tulajdonrészét növelte ezzel a vásárlással. A főváros tulajdonrészét zártkörű meghívásos pályázaton adták el, mivel a többségi tulajdonosnak gyakorlatilag vétójoga van.

Szaniszló Sándor (MSZP) felvetésére a bizottság MSZP-SZDSZ-többsége felkérte a főpolgármestert annak tisztázására, hogy a testület tagjai jogszerűen vesznek-e részt az önkormányzati cégek igazgatósági, felügyelőbizottsági ülésein. A szocialista politikus az MTI-nek elmondta, hogy ez egyértelmű szabályozásra szorul. Szerinte ugyanis a gazdasági társaságokról szóló törvény jelenleg nem ad erre lehetőséget, illetve ezt csak a cégek ügyrendje szabályozhatná.

Bagdy Gábor (KDNP) közölte: érvényben van a bizottság jogelődjének azon két határozata, amelyben 2000-ben hozzájárultak ahhoz, hogy a testület tagjai a kizárólagosan önkormányzati tulajdonban lévő cégek igazgatósági, felügyelőbizottsági ülésein részt vehessenek. A politikus érdekesnek nevezte, hogy ez a kérdés csaknem 10 év után, illetve az önkormányzati ciklus végéhez közeledve ismét a felszínre került. Kijelentette, elfogadhatatlan dolognak tartja, hogy a tulajdonos, a képviselők ne tudhassák meg, mi történik az önkormányzati cégeknél.

Az MTI információi szerint a vita azzal kapcsolatban pattant ki, hogy az ellenzéki politikus részt vett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. múlt heti igazgatósági ülésén, ahol véleményt is nyilvánított. Az igazgatóság már második alkalommal tárgyalta a társaság ingatlanstratégiáját. Ennek keretében 14 milliárd forintért új központot alakítanának ki a cég Ecseri úti telepén. A költségeket részben a társaság más ingatlanjainak, például az Alföldi utcai központ eladásával biztosítanák. A javaslatot, amelyet nem támogatott az igazgatóság elnöke, Vajda Pál korábbi szocialista főpolgármester-helyettes, az igazgatóság a gazdasági bizottság elé terjeszti.

Még az ülés elején probléma adódott a bizottság határozatképességével. Hutiray Gyula (Fidesz) az MTI-nek elmondta, hogy hetek óta nem terjeszti a hivatal a bizottság elé az általa szorgalmazott turisztikai pályázatokkal összefüggő előterjesztést. Tiltakozása jeléül közölte, ő addig nem szavazza meg a napirendet, amíg ez a téma elő nem kerül. Mivel az ülés elején a határozatképességhez nem volt elegendő MSZP-SZDSZ-képviselő a teremben, a munka csak némi szünet után, a koalíciós képviselők kiegészülésével folytatódhatott - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását