2024. május 19. - Ivó, Milán

Ha kell, perel a Duna TV

Az illetékes parlamenti bizottsághoz, bírósághoz, de akár európai uniós fórumokhoz is fordulnak, ha megszületik a döntés a két országos kereskedelmi televízió tervezett koncessziósdíj-csökkentéséről - nyilatkozta kedden Cselényi László, a Duna Televízió elnöke az MTI-nek.
2009. május 5. kedd 17:45 - HírExtra
ervezik, hogy a másik érintett közmédiummal, a Magyar Televízióval együttműködnek az ügyben - mondta.

"Én ezt alávaló, galád és piszkos ügyletnek tartom" kegyelemdöfés a közszolgálatiságba - mondta a számukra több százmilliós kiesést jelentő, várhatóan még a nap folyamán megszülető döntésről, megjegyezve: az RTL Klub és a TV2 "diadalmasan" jelentette be, hogy tavaly rekordbevételt értek el.

Ráadásul - tette hozzá - az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) személyében épp egy olyan intézmény mond le a bevételről, amely "azért jött létre, hogy kordában tartsa a kereskedelmi televíziók óhatatlanul cápa természetét, biztosítsa a közszolgálatiságot, ami alkotmányos joga a magyar állampolgárnak".

Cselényi László szavai szerint a közmédiumok bevételkiesése miatt a lépés további terheket róna az adófizetőkre, így pedig szöges ellentétben áll Bajnai Gordon miniszterelnök megszorító csomagjával. A Duna Televízió elnöke úgy nyilatkozott: még nem tudják, miként tömik be költségvetésükön ezt a lyukat.

Medveczky Balázs, a Magyar Televízió (MTV) ügyvezető alelnöke hétfőn azt mondta az MTI-nek: bedőlhet a médiarendszer a két országos kereskedelmi televízió koncessziós díjának csökkentése nyomán. Az MTV szerint indokolatlan a két legnagyobb, évről évre rekordprofitot termelő, külföldi tulajdonú médiacégnek biztosított bármiféle előny, hiszen egyik kereskedelmi televízió sem hozott nyilvánosságra ezt megalapozó adatokat vagy az összefüggéseket bemutató elemzést.

Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke kijelentette: nemcsak a két közszolgálati tévé alól húznák ki a szőnyeget azzal, hogy - összesen egymilliárd forint körüli - forrástól fosztanák meg ezeket, de nem jutna pénz sok olyan helyi rádió és televízió támogatására sem, amelyek közül nem kevésnek a Műsorszolgáltatási Alapból pályázaton nyert összeg jószerivel az egyetlen saját bevétele.

"Van egy működő rendszer, amelynek egyik elemét megváltoztatva az egész szerkezet megbénul" - közölte, hozzátéve: mindeddig semmilyen háttérszámítás nem bizonyította, hogy méltányolni kellene az RTL Klub és a TV2 - immár harmadszor benyújtott - kérését.

A sokadik alkalommal napirenden szereplő ügyben két előterjesztés van az ORTT asztalán: az egyik a szerződésekben szereplő összeget mintegy felezné, a másik pedig - a rendszert gyökeresen átalakítva - bevételarányossá tenné a lerovandó díjat. A 3,5 százalékos arány azt jelentené, hogy tavaly - a hatályos szerződésükben szereplő 1,8-1,9 milliárd forintos éves díj helyett - az RTL Klub 1 milliárd 250 milliót, a TV2 pedig 930 millió körüli összeget fizetett volna.

Az RTL Klub koncessziós díja az ORTT egy külön pénzalapjába folyik be, és csak a digitalizációra fordítható, míg a TV2 díjából 70:30 arányban osztozik a Magyar Televízió és a Duna Televízió; utóbbiak - a felügyelő közalapítvány több tagjának közlése szerint - az eredeti koncessziósdíj-bevétellel kalkulálták idei üzleti tervüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását