2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bajnai a nagyköveteknek mesélt

A kormány válságkezelő programját mutatta be Bajnai Gordon miniszterelnök a Magyarországra akkreditált nagyköveteknek hétfőn.
2009. május 11. hétfő 22:40 - HírExtra
A kormányfő mintegy helyzetértékelést adott a Magyarország előtt álló feladatokról, a kormány válságkezelő programjáról, az ország nemzetközi kapcsolatainak súlyponti elemeiről, a szomszédságpolitikáról és a határon túli magyarokkal kapcsolatos kérdésekről - tájékoztatta az MTI-t a kormányszóvivői iroda.

Bajnai Gordon ismertette kormánya válságkezelő tervének négy fő pillérét: a rövid távú válságkezelésről szóló terveket, a költségvetési egyensúly hosszú távú javítását, a növekedés fenntartható ösztönzését és a bizalom tartós helyreállítását. A miniszterelnök tájékoztatta a nagyköveteket az adó- és járulékrendszert érintő lépésekről, valamint kitért az ellátórendszerekben tervezett változásokra is - olvasható a közleményben.

A kormányfő kiemelte: alapvető jelentőségű az ország számára, hogy Magyarország és a térség iránt is visszatérőben van a befektetők, a külföldi tőke bizalma. A miniszterelnök kijelentette, hogy aktív és hatékony kapcsolatot kíván ápolni a nagykövetekkel. Ezért a képviseletvezetők is folyamatos tájékoztatást kapnak azokról a válságkezelő, gazdaságélénkítő folyamatokról, amelyekbe a Bajnai-kormány belekezdett - írta a közlemény.

A találkozó után az amerikai, a brit, a német és az izraeli nagykövet a távirati irodának nyilatkozva alapvetően kedvezően értékelte a megbeszélésen elhangzottakat.
Jeffrey D. Levine ideiglenes amerikai ügyvivő szerint a magyar miniszterelnök nagyon eredményes munkát végez programja megismertetésében.

Az Egyesült Államoknak már régóta az az álláspontja, hogy Magyarországnak versenyképessége visszaszerzéséért meg kell lépnie a most látható lépéseket.
Greg Dorey brit nagykövet a találkozó után kiemelte: a gazdasági kérdések tekintetében nem hangzottak el meglepő dolgok a megbeszélésen. A kormányfő azokat a tervezett intézkedéseket foglalta össze, amelyeket már korábban is bejelentett.

A diplomata szerint a meggyengült magyar gazdaság elleni spekulációs támadások veszélye továbbra sem múlt el, ezért is fontos, hogy a magyar kormány felismerje és kezelje a problémákat. Magyarországon egyebek mellett kisebb államigazgatásra van szükség, de emellett támogatni kell a szegényeket, a családokat és a munkahelyeket is - mondta a nagykövet.

A brit nagykövetség - ahogy eddig is - ezután is szeretne párbeszédet folytatni a magyar kormányzattal a szükséges lépésekről - tette hozzá a nagykövet.

Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet az MTI kérdésére azt mondta: meggyőzte Bajnai Gordon helyzetértékelése. A Bajnai-csomag egyrészt olyan lépéseket tartalmaz, amelyeket az európai pénzügyi intézetek tanácsoltak, másrészt olyan elemeket, amelyek megtalálhatóak bármely közgazdasági tankönyvben - hangsúlyozta a diplomata.

Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet szerint a kormányfő nagyon egyértelműen és nyitottan beszélt a tervezett lépésekről, remélik, hogy ezek a tervek sikerrel járnak majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. május 12. 00:34
Gordonka es Grimm mesei! Ezek szerint a kovetek meg
hisznek a mesekben!A kommunista hazugsagban!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását