2024. május 20. - Bernát, Felícia

Göncz nem érti a kampányt

Göncz Kinga szerint érthetetlen és elgondolkodtató az európai parlamenti választás (EP) kampányának "belpolitikai csatározása" - ezt az MSZP EP-listájának vezetője sajtótájékoztatón mondta Nyíregyházán hétfőn.
2009. május 11. hétfő 18:22 - HírExtra
Miközben az egymás tiszteletére, a toleranciára, a konfliktusok és a gyűlölködés elutasítására épülő európai közösségbe igyekszünk megfelelő képviselőket választani, "akad olyan oldal, amely teljesen a belpolitikai helyzettel van elfoglalva, kampánya csak erről szól - fejtette ki a volt külügyminiszter.

Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy Magyarország európai parlamenti képviselőinek milyen érdekérvényesítő képességük lesz - mutatott rá.Göncz Kinga úgy vélte, hogy most, a gazdasági válság idején különösen felértékelődik az európai baloldal klasszikus értékének, a szolidaritásnak a szerepe. Az unió jövőbeni döntéseinek meghozatalánál erre a megválasztott új képviselőknek kiemelt gondot kell majd fordítaniuk, hiszen a közösség 27 tagországának különböző a helyzete, a felzárkózók további támogatást igényelnek.

Magyarország szempontjából - folytatta a szocialista párt választási listavezetője - fontos az is, hogy tovább erősödjön a közösség egységes fellépése a kirekesztés, a rasszizmus ellen. Úgy fogalmazott: "sajnos Magyarországon is ijesztő tendenciák indultak el a Magyar Gárda és a Jobbik megjelenésével, erődemonstrációival".

A volt külügyminiszter szerint az EP-választás kampányának arról kellene szólnia, milyen fontos az ország számára az Európai Unió, a közösségi tagság; szükség lenne annak tudatosítására, hogy minél többen szavazzanak június 7-én és a legjobbnak tartott képviselőket juttassák mandátumhoz.

Göncz Kinga emlékeztetett arra, hogy Magyarország például nem maradt magára tavaly ősszel, amikor "spekuláns támadást intéztek nemzeti fizetőeszköze, a forint ellen".
"Ha nincs az ország uniós tagsága, úgy jártunk volna mint Izland, államcsőd következhetett volna be" - mutatott rá. Felelevenítette, hogy Magyarország gyors segítséget kapott a Világbanktól, s kölcsönlehetőséget ajánlott az Európai Központi Bank is.

A segítség között említette az uniós fejlesztési források felhasználási lehetőségének megváltoztatását is - így a munkahelyek megőrzésére jelentős összegeket fordíthat Magyarország. Megemlítette azt az 5 milliárd eurós gazdaságélénkítési, energia-összeköttetési csomagot, amely egyebek között a horvát-magyar gázvezeték összekapcsolására teremt lehetőséget, biztosítva az országnak a tenger felőli gázszállítást. A támogatásból ugyancsak összekötik a román-magyar és a szlovák-magyar gázhálózatot.

A következő időszak fontos európai uniós döntései közül az agrártámogatások és a további energiabiztonsági támogatások brüsszeli meghatározását emelte ki, hangoztatva, a konszenzus kialakításában fontos szerep vár majd az új magyar EP-képviselőkre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását