2024. június 1. - Tünde

Járvány: Felkészülés helyett vitáznak a pártok

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága a közeljövőben áttekinti az új influenzával kapcsolatos aktuális helyzetet - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn napirend előtt a Parlamentben.
2009. május 11. hétfő 15:18 - HírExtra
Székely Tamás kiemelte: Magyarországon még nem fordult elő új típusú influenzás fertőzés.

Hozzátette: az elmúlt két hét alatt számos ellentmondó véleményt, információt lehetett hallani. Abban ugyanakkor egyetértés van, hogy a problémára fel kell készülni, de a helyzetet nem szabad túlreagálni. Tájékoztatni kell a lakosságot, de pánikot kelteni nem szabad - jegyezte meg.

A legfrissebb adatok szerint 30 országban 4694 új vírusfertőzést regisztráltak, az unióban 10 országban van jelen a fertőzés. Magyarországhoz a legközelebbi esetet Ausztriából jelezték, ahol egy beteget tartanak nyilván.

Beszámolt arról, hogy információs vonalat indítottak az új vírusfertőzésről, amelyre eddig 800 megkeresés érkezett.

A Ferihegyen felállított hőkamerával 58 ezer embert vizsgáltak meg, s közülük 200 utast szűrtek ki, akiknél felvetődött az influenza lehetősége, de végül egy esetben sem igazolódott a betegség.

Kitért arra, hogy a védekezéshez szükséges készletek beszerzése folyamatban van, a vadvírus múlt kedden megérkezett, s lassan megkezdődhet a vakcina gyártása is.
Elmondta: az Országgyűlés egészségügyi bizottsága a közeljövőben napirendre tűzi a kérdést, s ott áttekintik az aktuális helyzetet.

Mikola István (Fidesz) arról beszélt, hogy a vírus új kihívást is jelent, s a felkészülés nagyon fontos.

Az emberekben van aggodalom, s miközben senki nem akar pánikot kelteni, a kormány épp azt kelt, hiszen továbbra is államtitokként kezeli a gyógyítókészletek ügyét - hívta fel a figyelmet.

Az a gyanú, hogy ezt azért teszi, mert a készletek kicsik - jegyezte meg.

Az ellenzéki képviselő azt kérte, a kormány tegye világossá hogyan kíván felkészülni egy esetleges járványra.

Nagy Kálmán (KDNP) azt mondta, Székely Tamás nem nyugtatta meg őket.
A kormány felelős az országnak, a parlamentnek - szögezte le, hozzátéve: világos adatokat kell közölni, mert csak így lehet védekezni, s ez a társadalom elvárása is.

Kökény Mihály (MSZP) felelősnek és mértéktartónak nevezte a tájékoztatást.

Mint mondta, Magyarország szerintük nincs késésben, s nem volt hiábavaló, hogy négy éve leporolták a felkészülési terveket, erősítették a vakcinagyártási kapacitást a madárinfluenza kapcsán.

Hozzátette: ha járványveszély van, mindenütt a világon felmerülnek nemzetbiztonsági szempontok is.

Nem arról kell vitatkozni, mi tartozik az államtitok és a szolgálati titok körébe, hanem a felkészülést kellene segíteni - jegyezte meg.

Mint mondta, a szakbizottság zárt ülésen a súlyának megfelelően foglalkoznak majd minden kérdéssel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását