2024. május 16. - Mózes, Botond

Harminc városban tüntettek a kormány ellen

Harminc francia városban vonultak utcára csütörtökön ismét orvosok, egészségügyi dolgozók, egyetemi tanárok és diákok tiltakozásul a kormány felsőoktatási, illetve kórházreformja ellen.
2009. május 15. péntek 06:27 - HírExtra
Nicolas Sarkozy államfő megismételte: nem kívánja visszavonni az intézkedéseket. A reformok ellenzői szerint a kormányzat a nagy állami intézményrendszereket olyan vállalatokká kívánja átalakítani, amelyekben a pénzügyi szempontok az elsődlegesek. Az elnöki hivatal szerint viszont mindkét szektorban a hatékonyság és a versenyképesség megtartása miatt van szükség a reformokra.

Párizsban a rendőrség szerint 3200-an, a szervezők szerint háromszor annyian tüntettek az ellen a törvénytervezet ellen, amely szerint ezentúl egy, a kormány által kinevezett köztisztviselő igazgatná az állami kórházakat kiszélesített jogkörrel. A tüntetők többek között azt kifogásolják, hogy a kormányzat az üzleti alapú orvoslásnak nyit utat az állami egészségügyben.

A köztársasági elnök még hétfőn jelezte: elfogadja, hogy a kórházvezetők mellett továbbra is működjön egy orvosokból álló bizottság, amelynek beleegyezése elengedhetetlen lesz minden jelentős döntés előtt, de a tüntetők új törvényt követelnek.

A "fehér köpenyesekkel" párhuzamosan a 85 francia egyetemen négy hónapja tartó tiltakozás részeként az egyetemi tanárok is tüntetéseket szerveztek a felsőoktatási intézmények autonómiáját előíró törvény visszavonását követelve. A közeledő vizsgák miatt a diákok azonban ezúttal a korábbiaknál kisebb számban vettek részt a tiltakozó napon: Párizsban a rendőrség szerint 1300-an, a szervezők szerint ötezren, a vidéki városokban pár százan voltak.

Csütörtökön még tucatnyi egyetemet tartottak blokád alatt a tiltakozók. Valérie Pécresse felsőoktatási miniszter szerint elképzelhető, hogy néhány intézményben szeptemberre kell majd halasztani a vizsgákat, mert a tiltakozás miatt az órák egy jelentős része elmaradt a második félévben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását