2024. június 1. - Tünde

Tárgyalják a gabonacsalás ügyét

Megkezdődött a Békés Megyei Bíróságon annak a mezőgazdasági termékekkel foglalkozó kft.-nek a pere kedden, melynek vezetőjét különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztással és jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással vádol az ügyészség; az ügy sértettje az Európai Unió.
2009. május 19. kedd 15:05 - HírExtra
A tárgyalás kezdetén ismertetett vádirat szerint a kft. 2006 májusában kötött raktározási szerződést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH)gabonafélék intervenciós raktározására, melyekért havonta rendelkezésre állási és raktározási díjat kapott.

A vádlott és az MVH szerződése alapján 2006 májusa és szeptembere között összesen valamivel több, mint hétezer tonna intervenciós kukoricát szállítottak a kft. tótkomlósi gabonaraktárába. Novemberben azonban észlelték, hogy a tárolt kukorica egy része átnedvesedett, miután a tető beázott, és több helyen befolyt a csapadékvíz a hat méter magasan felhalmozott áru belsejébe.

A helyzet megoldására az MVH-val közösen másfél ezer tonna gabonát másik raktárba szállítottak. A probléma azonban nem oldódott meg, ezért a vádlott a kukorica értékesítése mellett döntött, és a rábízott intervenciós gabonával sajátjaként rendelkezve, azt értékesítette. Az eladott több mint négyezer tonna kukoricáért 155 millió forintot kapott.

A vádlott bírósági meghallgatásán ártatlannak vallotta magát. Elmondta: az értékesítésre azért volt szükség, mert különben az áru teljesen megromlott volna. Hozzátette: soha nem tervezte, hogy nem fizeti ki az értékesített gabona árát, az eladásokról az MVH-val szóban egyeztetett.

Emellett - mint a tárgyaláson elhangzott - a vádlott az Európai Uniónak okozott kárt megtérítette. Visszautalta a vidékfejlesztési hivatalnak a 2006. december és 2007. május között kapott ötmillió forintos tárolási díjnak azt a részét is, amely nem illette meg.
A tárgyalás tanúk és szakértők meghallgatásával folyatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását